Астрология ли? Не вярвам в подобни врели-некипели. Аз съм зодия Рак и ето, чета хороскопа ми за днес: „Охладете страстите и предвидливо изключете детонатора на емоционалната бомба, който тиктака от няколко дни вътре във вас. В противен случай очаквайте непоправими щети в отношенията с половинката. Как да охладите страстите ли? Море, река, езеро – водата винаги ви се е отразявала отрезвяващо и зареждащо.” И искаш да ми кажеш, че според това всички Раци по света, което прави кажи-речи една дванайсета от земляните, през седмицата трябва да се юрнем към някой водоем, защото ще бъдем на ръба на нервна криза, така ли? Това е нелепо.

Не, приятели, хороскопът в сутрешния вестник (както и в списанията, в интернет и т.н.) не е астрология, или поне не е цялата астрология – само едно нейно ъгълче е, много стилизирано. Той е изтърсакът на астрологията, като се има предвид, че „звездната наука” съществува и се развива от векове. Разбирам, че вестникарският хороскоп е първата ви, а вероятно ще остане и единствена среща с изкуството, наречено астрология, но нека поне това изясним. Вестникарската астрология се нарича също астрология на слънчевия знак. Възниква в началото на 20 век, макар още през 17 век английският астролог Уилям Лили да я „предвещава”, публикувайки своите пророчески алманаси. Какво се случва всъщност?

През 1930 г. списание „Съндей Експрес” поръчва на английския астролог Ричард Харълд Нейлър да направи хороскоп на новородената принцеса Маргарет. В него се набляга на характеристиките на нейния слънчев знак Лъв, а някои други драматични положения в картата й само бегло и дипломатично се споменават. Но пък Нейлър не пропуска да отбележи, че „събития от изключителна важност за кралското семейство и нацията ще се случат около нейния седми рожден ден” (Само за протокола – няколко месеца преди Маргарет да навърши 7 години, баща й се изкачва на трона).

Една седмица по-късно вестникът е залят от писма на читатели, а астрологът Р. Х. Нейлър започва трескаво да мисли под каква форма да поднесе седмичните си хороскопи в своята рубрика. Първоначално той прави само мунданни прогнози и препоръки за всеки ден от седмицата относно финанси, търговия, забавления, политика, залагания, състезания и т.н. С течение на времето обаче бива принуден да създаде опростена астрологическа система, която хем да бъде генерализирана, хем да се свързва с всеки читател от разрастващата се аудитория по индивидуален начин. И така след кратко експериментиране Нейлър се спира на системата на дванайсетте слънчеви знака, базирана на позицията на Слънцето по знак от зодиака. Впрочем от тогава тръгва и добилият гражданственост въпрос: „Ти коя зодия си?”, като под „зодия” се разбира знакът, в който се намира Слънцето в момента на раждането ти. Допреди 1930 година хората не са се питали такива работи и никой астролог не е смятал, че положението на дневното светило е по-важно от това на Луната, Венера или Марс в хороскопа ти.

Всеки човек в рождената си карта има не само слънчев знак, но и лунен, венерин, марсов, юпитеров, сатурнов, уранов... Хороскопът на всеки човек е уникална комбинация от взаимодействията между планетите в Слънчевата система, видени от Земята във вихъра на техния танц в мига на раждането. Няма два еднакви хороскопа и никаква типологизация, каквато е вестникарската астрология на слънчевия знак, не може да сложи представителите на дадена зодия под един знаменател.

Четете хороскопа си в женското списание, докато чакате да ви хване боята във фризьорския салон, но имайте едно наум – той е твърде генерализиран – и не изпадайте в клишето да го отъждествявате със самата астрология. Ако искате сериозен анализ на рождената ви карта и адекватна прогноза за житейските ви тенденции, обърнете се към професионален астролог.

И така, след като „понапердаших” вестникарската астрология, нека кажа и няколко благи думи за нея – все пак монетата винаги има две лица. Корените й се крият в най-древните астрологически практики.

Още преди да се появи рождената астрология, която работи с хороскопите на индивиди, астролозите са наблюдавали небесните спектакли, опитвайки се да разгадаят по тях качеството на времето и съответно съдбините на нации, държави, кралства. Вестникарските хороскопи са продължение на тези практики – изследват доминиращите теми за даден период от време и ги интерпретират.

Разбира се, картината, която представят, е твърде едра и обща, с „ниска резолюция”, но въпреки всичко, можем да получим известно усещане за важните тенденции, ако астрологът е опитен и сръчен тълкувател на символи, умеещ да превежда небесния език на човешки.

Милена Вълканова

(за edna.bg)