Астрологически грамотните хора знаят. Те знаят не само коя зодия са, но и какъв е асцендентът им. Разбира се, въобще не лепя етикети – тоя е астрологически грамотен, а онзи не е. Голяма работа като не си знаеш асцендента (каквото и да значи тази завъртяна дума).
    Съвсем не очаквам от хората да разбират от "звездобройстване" - за всеки влак си има пътници. Но е факт, че все повече народът включва в общата си култура сложно звучащи понятия като "асцендент".
    dawns Та какво е асцендентът? Асцендентът е знакът, който изгрява на хоризонта в момента на раждане. Понеже Земята прави едно завъртане около оста си за 24 часа, то в резултат на това въртене, на около всеки два часа грубо на хоризонта се изреждат всички дванайсет зодиакални знака, заставайки в ролята на асцендент. Нарича се още изгряващ знак – логично, нали?
    В древността асцендентът се е назовавал "хороскоп", тоест "съблюдаващ часа". И съответно веднага става ясно, че за да може човек да си намери асцендента, е нужно времето на раждане, не само датата. За да установим точното положение на асцендента по знак и градуса му в същия този знак, ни е нужна информация и за географските координати на рожденото място. Това е така, защото представете си, че по света в един и същи миг се раждат хиляди човешки същества, обаче не един и същи знак изгрява на техния хоризонт тогава – в Йоханесбург е един, в Киото е друг, в Рим е трети.
    Затова преди да отидете на астрологична консултация, е много важно да си знаете часа на раждане. Тогава не само асцденентът ви ще може да лъсне, ами и всички останали домове в рождената карта. Без час няма асцендент, няма домове. Има анализ, но не до край пълноценен.
    Ако не си знаеш точния час на раждане, не е болка за умиране. Има астрологически техники, които позволяват да се намери часа на раждане, но все пак добре е да си подготвен с времеви диапазон,zodiacsky(1) сред който да се търси точни час на раждане. Например, имаш информация, че си роден някъде по обяд, между 11 и 13 часа, да кажем. Тогава вече астрологът спокойно ще може да седне и да направи ректификация на картата ти. Ректификацията представлява търсене на точното време, в което си се пръкнал на бял свят, по минали събития, преживявания, състояния в живота ти досега. Все пак, сещаш се, че всичко минало, което си бил и понесъл, е отразено в радикса ти.
    Не е тайна, че и без времеви диапазон може да се търси час на раждане по минали събития, но е занимание доста по-енергоемко и времеемко. Все пак търсиш насред 24, а не 4 часа. Ще трябват поредици от тествания на хипотези.
    Blazing SunИ за какво аджеба служи този понякога така трудно намираем изгряващ знак? Той е енергията, с която влизаме в живота. Оцветява филтъра, през който гледаме на света. Асцендентът е начинът, по който възприемаме, подхождаме към живота, но същевременно е и един голям урок, на който ни учат житейските обстоятелства. Например, човек с асцендент Рак инстинктивно усеща, че в контакта си с околните се чувства пълноценен, естествен, разбран и успешен, ако изразява най-добрите качества на Рака – топлота, грижовност, емоционалност, майчинско чувство, детска спонтанност. И е такъв – лицето му пред външния свят, което се вижда на прима виста, персоната му е обусловена от знака на асцендента, Рак. На втори поглед, разбира се, човек е много повече от това – започват да се разкриват Слънцето му, Луната, Венера и цялата "бойна дружина".
    На човек със Слънце във Водолей (Слънцето бидейки рационалния Аз, вътрешния център, онова, за което казваме "Аз съм") примерно няма да му е непременно съвсем лесно да се включи доброволно на вълната на Рачешкия си асцендент и ще го проявява първоначално капризно, инфантилно, неадекватно. Защото Водолей и Рак са много различни знаци. Накрая ще се научи, че е окей да бъде и Рак, и Водолей, но се иска житейски опит.
    Нерядко привличаме хора, чийто слънчев или лунен знак е същият като нашия асцендент. Те носят качества, които са ни близки, вълнуващи, симпатични. Възбуждат интереса ни. Оглеждаме се в тях.
    Особено любопитно е да се наблюдава също как в едно семейство детето се ражда с асцендент като слънчевия знак на единия родител или със слънце като родителски асцендент. Оттук могат да се правят цял куп догадки какви роли играят тези личности в животите си, защо са избрали да се родят в едно и също семейство, какъв е урокът на взаимоотношението им.
    А сега не се колебайте – разберете си асцендентите.