Mars-Venus PT-7115Ако Венера в хороскопа представлява първичното женско начало, инстинктът да се свържеш, за да можеш да се огледаш в другия и да опознаеш себе си, то Марс е диаметрално противоположна същност – той е импулсът да се отграничиш, за да можеш да опознаеш себе си.
  Марс е мъжката либидна енергия, първичната воля за живот и инстинкт за самосъхранение, чрез който се бием или бягаме, защитаваме племето от нашественици, ловуваме, за да ядем и преследваме обекта на желание, за да не се затрие човешкият род.
  Марс е двигател, който задвижва нашия хъс за действие и произвежда адреналин за работата на мускулите. Той преодолява инерцията на материята, разчиства пречките, постига резултатите, дава съревнователен дух и насърчава спорта. Без Марс светът би бил скучно място.
  Той е смелият воин, който се впуска в битка без страх пред опасностите. Трябва да му намерим благородна и смислена кауза, за която да работи, за да не пилее ценен енергиен ресурс в безцелни дейности и инфантилно удовлетворяване на първични, в това число сексуални, желания.
  Съвременният еквивалент на мъжката марсова енергия е амбицията за постигане на краткосрочни и дългосрочни цели, на статус и притежания в света. Откриваме я в бизнес инициативността, в конкуренцията, в спортните постижения, в агресията и сблъсъците.
  В чиста форма марсовата енергия я разпознаваме, когато малкият терминатор вкъщи (независимо от какъв пол е) навърши две-три години и започне да се държи безобразно с пристъпи на дива ярост, ако не получи желаната играчка. Това е "няма пък" времето.
  MarsАко Марс в рождената карта е прекалено акцентиран като позиция и присъствие, целите се преследват безскрупулно и силово. Това активира марсов отклик у другите, които ще се съпротивляват на нашия натиск и нападки, карайки ни да полагаме все по-кански усилия и изтощавайки ни физически и психически.
  Потиснатата марсова енергия се проявява като липса на инициативност, неспособност за набелязване и постигане на цели, лесно отказване от борба и рухване пред лицето на трудностите. Такива хора не могат да казват не и да изразяват гнева си.
  Подтискат го, гълтат неудовлетворението навътре. Трупат го в себе си и един ден изневиделица се преобразяват пред очите ви, изригвайки като мощен вулкан и помитайки всичко наоколо. Толкова дълго време са се стремели да ви угодят, да ви се харесат, да съхранят мира и хармонията, че неусетно са акумулирали огромно количество угнетеност, което не могат вече да удържат. От жертви са се превърнали в насилници. За да се овладее това разрушително качество на Марс, човек трябва да се научи да отстоява позицията си на време и на място, да не се страхува да се заявява. Марсова енергия на малки дози, регулярно.
  ares.spearМарс се чувства превъзходно в огнени знаци, но е затормозен във водни и понякога във въздушни знаци. Блокиран е, когато прави трудни аспекти към Луна, Сатурн или Плутон (примерно); отнема време да се овладеят крайностите му, когато е неаспектиран, както и да се идентифицира присъствието му в живота ни, когато е интерсептиран... всъщност няма нужда да ви заливам с астрологична терминология.
  С две думи, когато Марс е предизвикателно поставен в хороскопа, иска се съзнателна работа, защото в противен случай, освен до контролируеми изблици на агресия, може да доведе и до непроявен гняв, автоагресия, "неволни" самонаранявания, дълбоко екзистенциално разочарование и хронична депресия.
  В мъжки хороскоп Марс е психическа същност, с която мъжете се идентифицират, и по позицията му можем да съдим за начина, по който любимият представител на силния пол проявява и живее своята мъжественост в нейното сексуално, ментално и емоционално изражение. Ако червената планета в хороскопа е в предизвикателна позиция, мъжът ще се чувства непълноценен и ще се държи или като "мухльо", или ще отреагира компенсаторно, превръщайки се в смешен мачо.
  Тъй като първоначално ние жените се припознаваме в женските планети в хороскопа (Венера, Луна, , Сатурн, Нептун), изграждайки своята полова и личностна идентичност, и не живеем мъжката част от природата си, последната я проектираме върху мъжете в живота ни. Затова по положението на Марс в една женска рождена карта можем да съдим за типа мъже, който ни привлича.
  Определено Марс говори в жените, когато са гневни, критични, заядливи и досадни. Това обаче е неговият негативен глас, който заскърцва всеки път щом нежният пол изгуби посоката на живота си, Aresне се свързва с женската си сила и очаква от мъжа до нея да я направлява, обгрижва, подсигурява. Очаква от мъжа до нея да бъде и майка, и баща, и бог. За да започнат да преживяват своята марсова част по позитивен начин и да освободят мъжете си от несъзнателното очакване да ги носят на емоционалните си рамене, жените трябва да признаят, че и в тях има енергия за постижение и да я вложат в житейска цел, да започнат да творят битието си на жени и да се себеосъществяват според повика на душите си.