Имаме си в хороскопа Слънце, Луна и още осем планети, които отразяват различни аспекти на нашата психика. Имаме си и един игрив, шавлив и неуловим персонаж – Mercury-Venus-Earthбога с летящите сандали Хермес или Меркурий. Вече знаем, че Венера в рождената карта символизира нашата женственост, естетически усет и способността да се свързваме, а Марс е мъжката либидна енергия, инициативността и агресията.
  Меркурий също си има своята роля – чрез него обменяме информация, събираме знания, предаваме знания, общуваме с другите, изразяваме себе си, говорейки и пишейки, сътворяваме света, мислейки. Меркурий от латински значи живак – течния метал, флуиден и подвижен – бърз като мисъл.
  Меркурий е малка планета, но е най-близката до Слънцето, не се отдалечава от него на повече от 28 градуса. И слава богу – добре, че е наблизо. Слънцето представлява нашето самосъзнание, чрез което се заявяваме като индивиди. И за да можем да се изградим като уникален Аз, имаме непрекъсната нужда от услугите на Меркурий, чрез който мислим, преценяваме, анализираме, интелектуализираме, разсъждаваме, правим изводи, подреждаме света.
  Меркурий в рождената карта показва как протичат мисловните ни процеси и как общуваме със света.
  Mercury 1 Ако Меркурий в хороскопа е в огнени знаци, той не може да прояви твърде добре своята природа на свръзка между човешките същества, между различните мисловни модели и гледни точки. Огънят, като елемент, е твърде фокусиран, целенасочен и агресивен. Хората, в чиито рождени карти Меркурий е в огнената стихия, обикновено говорят преди да мислят, трудно се вслушват в думите на другите и са прекалено ангажирани със собствените виждания и с изразяване на собствената си его идентичност. Затова и Меркурий тук страда от слаба обективност – човек трудно губи спорове, горко страда, ако това се случи, и става непреклонен и рязък в изказа си.
  Меркурий има интересни отношения с елемента земя. От една страна, той му помага да стабилизира променливата си природа и да мисли рационално и практично, от друга обаче го прави бавен и формалистичен. Хората с Меркурий в земни знаци мислят дълго, преди да кажат каквото и да било – истинска досада за огнените им събратя. Когато говорят обаче, наистина се целят в същността и реалистичната стойност на нещата. Мисълта им е структурирана и подкрепена с доказателства. Меркурий в Дева има нужда да разчлени даден въпрос на всичките му съставни части и да ги обследва до една, докато не се изгуби тотално в детайла или докато събеседникът му не заспи от дребнавата му обстоятелственост. Телешкият Меркурий е бавен, стегнат и със здрав разум. Козирогът дава на Меркурий стабилна мисъл, която се разклонява в дърво на взаимозависимости и изгражда скелет, облечен впоследствие във факти, размишления и разсъждения.
  Меркурий в емоционалните водни знаци е интересна позиция. Там той е субективен и подчинен повече на настроения, отколкото на рационална мисъл. На хората с Меркурий във воден знак MercurySymbolим е трудно да изразят мислите си с думи, нерядко говорят объркано, а другите не ги разбират. Мисловните им процеси протичат не линейно, а спираловидно. Мислят в образи и представи, които след това им е трудно да разгърнат в последователност от логични умозрения и концепции. Почти не могат да се откъснат от собствените си преживявания и затова поезията често им идва на помощ, за да съумеят да излеят своите чувства и емоции. Имат богата фантазия и с лекота и интуиция прозират скритите мотиви на другите.
  Меркурий се намира у дома си в елемента въздух. Индивидите, които имат Меркурий в Близнаци, Везни или Водолей, мислят обективно, безпристрастно, гъвкаво. Те са социални пеперуди, които прехвърчат от цвят на цвят и събират информация, но и я предават нататък. Не могат да се съсредоточават върху едно нещо, претеглят, обмислят, препотяват се хиляда пъти, преди да вземат решение (ако въобще). Занимават се много повече с идеи и абстракции, отколкото с конкретните факти на битието или с интимните преживявания на емоционално ниво, което определено може да изнерви онези с Меркурий в земни или водни знаци.
  Чували ли сте за "ретрограден Меркурий"? Сигурно сте попадали на тази мистична фраза някъде из интернет пространството? На по-сведущите косите им се изправят, защото поназнайват това-онова за ретроградната фаза на дребната планета. Меркурий е в ретроградна фаза няколко пъти в годината и това означава, че гледан от Земята, сякаш се движи назад. Тази зрителна измама се дължи на факта, че Земята в онези дни изпреварва Меркурий.
  Mercury 2 Когато Меркурий е ретрограден, обикновено се случват непредвидени обстоятелства, провалени планове, затормозена комуникация, осуетен обмен, изгубени съобщения по трасето, объркана организация, възпрепятствани пътувания – истински хаос в работата, бизнеса и личните взаимоотношения.
  Смисълът е да запазим спокойствие и да погледнем на живота с насмешка, за да излезем от обичайната схема на мислене, да разчупим светогледната рамка, да сменим посоката на мисловния поток. В периоди на ретрограден Меркурий в живота ни се връщат хора, взаимоотношения и ситуации от миналото, които сме оставили недовършени, затова сега ще изискват внимание и (само)рефлексия – за да бъдат разрешени.
  През 2013 Меркурий ще бъде ретрограден в следните периоди: 23 февруари – 17 март, 26 юни – 20 юли, 21 октомври – 10 ноември.