Нашите предци са оцелели, защото са притежавали инстинкт за самосъхранение (в голяма степен "обслужван" от Марс – помните неговите характеристики, нали?), инстинкт за размножаване (механизмът, който го задвижва, откриваме във Венера – и с нея се срещнахме преди няколко статии) и безгранично любопитство – някои изследователи твърдят, че си имаме и инстинкти за учене и еволюция. Именно последните са докарвали безсъние на древния човек, който сядал на някой камък и съзерцавал нощното небе с отворени от изумление уста и очи.
  Съвсем не му било трудно на нашия човек да забележи, че две от нощните планети-скитници са най-ярки, а именно Венера и Юпитер – интуитивно били усетени като благотворни. Планетата, коятоJupiter 2 познаваме като Юпитер, винаги била именувана на върховния бог на съответната култура. Древните гърци, например, я наричали Зевс, римляните – Юпитер, германските племена – Тор. В прабългарския пантеон Юпитер е известен като Анишър, наименование, което се родее с това в народните ни предания - Янкул, а тази дума има аналози в келтските езици – JANGU, JANCAIL, означаващи “главен”, “голям”. Янкул се смята за Водач, Пастир на звездите (Янкул овчар), тъй като по неговата обиколка около Слънцето се изгражда 12-годишният българския календар. В народните песни се възпява също и Венера под името Деница или Янка - сестра на Янкул - или като Янкулица, жена на Янкул.
  Върховните богове били гръмовержци. И невероятно, но факт – на самата планета Юпитер бушуват множество бури, а електрически разряди под формата на мълнии са обичайно явление в горния край на атмосферата й.
  Jupiter and the other guysДа не говорим, че планетата е не просто най-ярката на небосвода, тя е и най-гигантската в Слънчевата система – с една дума, господар си е. В древен Шумер градовете били устройвани в хармония с небесния ред и всяка професия била подчинена на небесен господар. Юпитер бил символ на министър-председателя, затова и до ден днешен неговата величественост се асоциира с правото и закона.
  В гръцката и римската митология царственият бог не страдал от недостиг на любовници. Пожелаел ли жена, имал я, а семето му било могъщо и категорично. А днес астрономите знаят, че Юпитер държи в Jupiter Moonsгравитационното си поле поне 63 спътници, повечето наречени на имената на похитените от него жени, и продължава да привлича последователи под формата на астероиди.
  Когато Юпитер в рождената карта е добре поставен, човек може да се радва на благата му – мащабна житейска визия, оптимизъм, самоувереност, усещане за компетентност и правота, безгранично любопитство. Юпитер е пътеводна светлина, благодарение на която имаме инстинктивно усещане за правилността на решенията ни. Той ни помага да виждаме голямата картина, да разширяваме светогледа си, да добавяме "любовници" в кошницата на живота ни под формата на възможности, знание, опитности и благодатни хора. А колкото повече удоволствия има там, толкова по-добре.
  Негативните проявления на Юпитер са сляп оптимизъм, арогантност, грандомания, излишество, чревоугодничество, безотговорност.
  Чрез Юпитер вътрешно сме убедени, че животът ни има смисъл и посока, че сме целунати от съдбата, а това ни дава сили и увереност дори в най-трудните ситуации, прави ни щедри към другите и изостря апетита ни към нови преживявания, хоризонти и търсения. Затова изявен Юпитер бележи хороскопите на пътешественици, авантюристи, професори и философи. С лекота привлича привърженици и последователи.
  Jupiter Bolt Lightning 2 Позицията на Юпитер в рождената карта по дом показва в коя житейска сфера ние сме благословени и можем без усилие да привлечем изобилие и добър късмет. Там бихме могли да пожънем успехи, ако си позволим да се понесем на крилете на вдъхновението, да поемем риск и да заложим на развитието и растежа. Силен Юпитер подпомага доволно духовното израстване на индивида.
  Знакът, в който се намира Юпитер, показва по какъв начин израстваме и се възползваме от благата на живота. Когато Юпитер е в огнени знаци, увереността се подхранва от инициативност, активност, постижения, широка визия и творческа реализация. Юпитер във водни знаци ни води добре, когато се вслушваме в инстинктивните усещания и посланията на емоцията. Юпитер във въздушни знаци дава възможности, когато залагаме на социалния и интелектуалния обмен и работим за изграждането на мрежи от хора и идеи. Земният Юпитер е извор на шансове, когато прилагаме практичен, прагматичен и работарски подход към живота.
  Kalachakra_Mandala Взаимоотношенията на Юпитер с другите планети в хороскопа показват доколко леко възприемаме нови идеи, разширяваме светогледа си и обогатяваме съзнанието си.
  Познанието за позицията и характеристиките на Юпитер в личния хороскоп ни отваря очите за този извор на вдъхновение вътре в нас и ни помага по-съзнателно да черпим от него така, че да почне да тече и там, където е било затлачено от блокажи.