Колкото и невероятно да изглежда на изкушените от астрологията твърдението, че Сатурн и Уран са интимно свързани, това е самата истина. Вече знаете, че Сатурн управлява знака Козирог и е символ на структура, матрица, ограничение, (не)сигурност, система. Уран управлява Водолей – най-чудатият, дистанциран, хуманен, революционен, оригинален, независим знак. И вероятно не откривате ни най-бегла пресечна точка между земния Козирог и въздухарския Водолей?saturn-uranus
  В зората на астрологията обаче Сатурн е бил господар не само на Козирога, но и на Водолея, и така до 1781 година, когато на 13 март сър Уилям Хершел за пръв път съзира през телескопа в градината си шантавото кълбо Уран. Шантаво е, защото се оказва, че оста му на въртене е наклонена на 97.7 градуса – почти успоредна на равнината на Слънчевата система – което го прави да изглежда сякаш се търкаля.
  Древните и античните астролози познавали Слънчевата система до Сатурн – последната видима с просто око планета на небосвода. Затова и Сатурн е символ на онази психическа, физическа и социална граница, около която се организира видимата реалност. Чрез него ние земляните споделяме обща конвенция за действителността и нейните рамки. Едно време Сатурн в ролята си на стария управител на Водолей е бил планетата на учените, мислителите, експериментаторите. Те са се опитвали да структурират материята в абстрактни концептуални системи, които да обхванат всичките ѝ проявления. Да надникнат отвъд нея.
  Uranus-Aion Но това става все по-възможно едва след като Уран се появява на сцената на невидимия с просто око заобикалящ ни свят и поема управлението над Водолей. Уран е древногръцкият бог на небето. Ако Сатурн е материята и осезаемото, Уран е енергията и неосезаемото, които стоят зад веществото във вселената.
  Уран ни дава средствата, чрез които да надскочим непреодолимата тежест, твърдост и плътност на физическия свят и да прозрем законите, които го движат. Тези средства могат да бъдат както изобретения, високи технологии и космически технологии, така и прозрения свише, които те осеняват като гръм от ясно небе и изведнъж погледът ти става рентгенов. Започваш да виждаш единиците и нулите в кода на явленията. Не случайно истински визионер като Айнщайн има водещ Уран в своята рождена карта.
  Уран е изявен в хороскопите на учени, инженери, IT специалисти, революционери, непокорни духове, новатори, изобретатели, експериментатори, астролози. Той създава у нас желание да разчупим статуквото, да надскочим познатото, да подходим неконвенционално към старите модели, да променим житейската ситуация, за да излезем от руслото. Този копнеж за квантов скок не винаги е съзнателен и не ние го осъществяваме, а обстоятелствата (тоест несъзнаваното), които откликват на стремежа на душата да се развива и да надраства стагнацията.
  Когато сме в "Уранов" период, се случват обрати и кризисни преживявания, които разклащат устоите и (привидната) сигурност, на които сме се опирали до този момент, издърпват килимчето изпод краката ни и ни оставят в една непозната и враждебна понякога ситуация. Развеждаме се, разделяме се, напускаме работа, съкращават ни, появяват се деца... Всичко е хаос, а представата ни за нормално се е преобърнала с хастара навън. Uranus-EggУрановият хаос обаче е такъв, когато го гледаме от нивото на Сатурн – традицията, рутината, страха от различното, несигурността и неизвестното. Ако яхнем вълната на промяната и припознаем Уран като необходимост в живота ни, хаосът вече се превръща в ред от по-висш порядък, той е подобреното кръвообращение в артериите на съществуването ни.
  Урановият тип хора са нестандартни, непредсказуеми, хипер интелигентни или просто странни. На тях трудно може да се разчита понякога, защото не обичат да се ангажират и обвързват. Те са приятелски настроени и открити, но дистанцирани и недостъпни. При конструктивно проявление са бунтари, които не биха се примирили пред абсурдите на системата и биха отдали силите и енергията си на благородна кауза. Деструктивното изражение на Уран, когато не е интегриран добре в хороскопа (психиката), е това на хулигана, гамена, самоцелния бунтар.
  В глобален план Уран е свързан с революции, борба за свобода и независимост, колосални социални промени, радикални научни открития, изобретения, които преобръщат хода на ежедневието и начина, по който общуваме – като самолетите, мобилните телефони и интернет, например. В годините на 18 век около откриването на Уран се случват Американската революция, Френската революция, Индустриалната революция.
  Уран връхлита унищожително, но в крайна сметка неговата роля е да разруши, пренареди и подобри реалността. Той е прометеев дух, който се разбунтува срещу боговете и техния ред и дарява огън на примитивния човек, за да го извиси, и оттам нататък колелото се завърта, а историята непрекъснато се обновява.