Нептун е богът на морските дълбини и планетата управител на знака Риби. Символизира състоянието на единение, симбиоза и вътреутробно блаженство, когато сме едно цяло с Мама. Нямаме собствен отделен аз – ние сме и нищо, и всичко, а чрез пъпната връв се храним от неизчерпаем източник с духовна, емоционална и физическа храна. Нептун размива границите. Той е свързаността с всичко – човек с човека, с живите и неживите твари, с целия космос. Затова ни прави възприемчиви към настроения, влияния, впечатления; чрез него ставаме емпатични и се идентифицираме с другия, понякога до степен на себезаличаване.
  По-късно в съзнателния ни живот чрез тази симбиотична пъпна връв, с която ни дарява Нептун, можем да станем зависими от дисфункционални връзки, но също така и да Neptune_Fullполучим достъп до божественото вдъхновение, идващо от дълбоката творческа образност на психиката и трансперсоналното преживяване на екстаза. Затова Нептун е силно изразен в рождените карти на творци, музиканти, артисти, ясновидци, математици. Да, и математици, защото големите такива получават своите прозрения свише – те са надарени не толкова с логична аналитична мисъл, колкото с чудовищно въображение, което прониква в тайните на природните закони, сънувайки и ясновиждайки.
  Като господар на морските дълбини Нептун се асоциира с живота на психиката, с фантазиите, въображението, виденията, сънищата. Той размива границата между реалността и невидимите измерения на битието и ако нямаме добре обособен и развит аз, чрез който да се отнасяме зряло и здраво към явленията в живота ни, можем да попаднем в неговата клопка на психическите разстройства и да загубим способност да различаваме реално от илюзорно.
  neptuneIIРазбира се, в нормалното ни човешко съществуване ние попадаме в състояния на илюзия и самозаблуда ежедневно – тогава в действие е Нептун, който ни слага розови очила и ни държи в притегателното поле на нарцистична наивност.
  Планети в рождената карта, които правят контакт с Нептун, са обагрени с мечтателност, фантазност, уязвимост, склонност към самозаблуди. Негативните проявления на тази мощна сила включват и измамливост, мошеничество, вина, позиция на жертва и зависимости – от наркотици, секс, алкохол, храна и какво ли още не.
  Например, Нептун в аспект с Венера се проявява като неистов копнеж да срещнем съвършения партньор, който ще ни отвлече, спаси, възвеличи. Затова и реалните хора около нас никога не са достатъчно добри и все им се изплъзваме. Нептун в аспект със Сатурн подрива очакването ни, че светът е обяснимо, предсказуемо и сигурно място за живеене, затова ако не познаваме добре себе си и нямаме ясна концепция къде стоим в организацията на собствения ни живот и света, ставаме тревожни, хипохондрични, алергични, податливи на инфекции, страхове, фобии.
  Но Нептун не е само черен. Неговите негативни проявления отразяват неосъществения стремеж на душата към единение с божествения свят. Те са невъзможността на духовните енергии да намерят своя канал за изява в човешката действителност – чрез изкуство, творчески процес, интуиция, служене на другите.
  За хората с изявен Нептун в картите основният въпрос, който стои е – това истина ли е или илюзия? Трудно е да се каже. Затова и стремежът на такива личности Neptuneкъм мистицизма, религията, духовните науки и практики, променените състояния на съзнанието, които ти позволяват да надникнеш отвъд привидностите на мая, е много силен. Висшата октава на Нептуновото проявление е състрадание, божествена и безусловна любов, приемане, вдъхновение и творчески процес.
  Осезаемо бяха белязани от енергията на Нептун 60-те години на 20 век, когато Нептун преминаваше през знака Скорпион, а западният свят започна активно да експериментира с психеделици, транс музика, духовни и окултни практики.
  Нептуново преживяване е, когато се отдаваме на човек, любов, кауза; когато жертваме ригидна егова позиция в името на нещо по-голямо; когато ставаме гъвкави и пропускливи; когато бягаме от реалността и се крием в удобното убежище на фантазиите, копнежите и самосъжалението.
  Позицията на Нептун в хороскопа показва къде несъзнателно се стремим да се слеем и да се разтворим в нещо по-грандиозно, значимо и смислено от нас самите, къде сме склонни да изпадаме в самозаблуди и да мамим другите, да се чувстваме предадени и разочаровани. Но положението на Нептун ни показва и в кои житейски сфери развиваме интуицията и способността да даваме, срещаме божествените знаци и магическите светове и ставаме канали за излъчване на красота, идеали и радост от живота.
  За Нептун не е лесно да се говори, той е отвъд думите. Той е хаос, поезия, магия – трудно е да го уловиш. Той е тихият глас на бога – налага се да притихнем, за да го чуем.