This is a film about a man and a fish
  This is a film about dramatic relationship between man and fish
  The man stands between life and death
  The man thinks
  The horse thinks
  The sheep thinks
  The cow thinks
  The dog thinks
  The fish doesn't think
  The fish is mute, expressionless
  The fish doesn't think because the fish knows everything
  The fish knows everything
  Песен из филма "Arizona dream"
  Римският бог Нептун е бил най-вероятно владетел на течащите води и изворите. Около 3 век пр.н.е. е бил съотнесен към гръцкия Посейдон, бог на моретата. Син на Кронос и Рея. Брат на Зевс, Хадес, Хера и Хестия. Съпруг на океанидата Амфититра. Баща на многобройно поколение.
Neptune_Sea_God_by_FantasyStock
  Астрологично Нептун управлява знака Риби. Свързва се с архетипа на висшата любов. Ключови думи към нептуновата енергия са: спасител, жертва, Христос, християнство, сливане, освобождение, копнеж, интуиция, манипулация, двойственост, зависимост, илюзии, визии, сънища, фантазия, изкуство, мода, идеология, политика, религия, духовност, заблуда, вода, мъгла, водни животни, русалки, коне, земетресения...
  В астролитературата често се среща твърдението, че Нептун е висша октава на Венера. Разбира се още древните са знаели това, разказвайки красивата и жестока история за раждането на Венера/Афродита. Тя накратко звучи така:
  След като от съображения за оцеляване и вероятно тайни мегаломански амбиции Кронос скопил със своя сърп баща си Уран, той хвърлил окървавеното парче плът в морето. От капките кръв се родили Ериниите. От вълните, в които потънало мъжкото достойнство на Уран обаче, се родила най-прекрасната сред боговете, Афродита, богинята на любовта. Оказва се, че Уран и Нептун делят родителството над Венера. Мога лесно да си представя това, имайки предвид своенравния, свободолюбив и неуловим дух, с който се подвизава богинята в митологичните разкази. Съответно, много естествено е Венера да екзалтира (според класическата Астрология) в Риби. Тя, така да се каже, се къпе във великолепието на космическите околоплодни води. Нептун и Риби още веднъж се свързват с темата за околоплодните води и преднатална фаза по повод 12-тия Дом в хороскопа. Психологическата астрология търси в естествения дом на Рибите сигнали или, по нептуниански казано, спомени за нашето преднатално съществуване...
  Много отдавна, може би цял живот, се опитвам да сложа отчетлив контур на темата за "Висшата любов", но като типична Нептунова тема тя с нежно шумолене се стопява под пръстите ми като морска пяна. Това ме кара да си спомням, че съм чела някъде концепцията на някой си индиански шаман за истината - " Истината е кръгла по форма и човек може само да се движи по нейната окръжност, но ако се насочи директно към центъра й, тя веднага се отдръпва." Така че, това, което ще се опитам да направя, е да тръгна по орбитата на Нептуновата енергия така, че да не го изгоня. Така също ще отдам почит на една от хубавите страни на неговия стил да действа ефирно и ненатрапчиво, както и да предлага всичко най-прекрасно на света, стига да не се опитваш да го сграбчиш и задържиш.
  Като планетарна енергия, която действа на ниво колективно несъзнавано, нептуновата сила е основен материал, който гради тялото на живота на всеки от нас. Човек поне веднъж в земния си път се сблъсква осезаемо с темата за Висшата любов, по един или друг начин. Мистичният копнеж да се слеем с едно по-голямо неназовимо цяло живее в душата на всекиго, дори в микроскопичната душица на вехтошаря... В най-популярния случай този стремеж намира формата на търсене на идеалната любов, идеално пасващото ни друго аз, така че да не усетим никога вече проклятието на отделността, в която неизбежно нашето човшко тяло и съществуване ни държи.
  Като казах тяло, веднага се сещам, че всички хора, които познавам, със силно подчертани Риби и Нептун в хороскопа си, имат едно доста безтелесно присъствие.
neptune 3
  Хем са тук, хем ги няма. Като че ли гледат през теб и виждат зад гърба ти морски залез. Те са течни и понякога дразнещо неуловими. Носят нещо от нежното очарование на приказките за феи. Човек лесно и с голямо удоволствие попада под тяхната магия. Но когато те неосъзнато изживяват нептуновата енергия, могат да бъдат опасно манипулативни, двойствени, пасивно агресивни и вечно заплетени в интриги и любовни триъгълници. В този ред на мисли, те често, отивайки си от живота ти, оставят след себе си ужасна болка. Събуждаш се като от вълшебен сън и стоиш изведнъж по средата на бунище, в което се е превърнал животът, докато ти си танцувал опянен в бара на илюзиите. Чувствени, интуитивни и наивни, те могат да повярват в абсолютно невъзможни неща. Също така невероятно вдъхновено да те убедят в абсурди, като например че алкохолът е жива вода... Очите им, които през повечето време изглеждат потънали в космическа мъгла или всемирна тъга, заблестяват възторжено, когато "нептунианецът" се почувства необходим и може да помогне самоотвержено с нещо.
  Истински съм ги виждала да сияят обаче, когато са влюбени. О, колко е прелестно тяхното влюбване, направо безумно и то в буквален смисъл. Една моя приятелка със съвпад Луна/Нептун* на Медиум Цели редовно ми обяснява, че със сегашния си любим се чувства абсолютно цяла и съвършена - " Няма такaва хармония! Никoга не ми се случвало такова върховно усещане! Знам, че казвам това всеки път, като се влюбя, но този път е наистина!!!", казва тя. Обикновено кратко след тези прочувствени излияния връзката се срива с грохот и черен дим и аз сериозно се страхувам, че тя няма да го преживее. Тя обаче, се влачи по корем в ужасни мъки няколко седмици, след което става, лекичко поотупва прахта и нахлупва отново шапката с розово перо.
  Спомням си друга чудесна жена, която познавам със съвпад Слънце/Нептун** в 12 Дом, как седеше пред мен със своето изтъняло телце, което едвам задържаше душата й, и ми обясняваше как той (мъжът й) всъщност е добър човек, който незнайно защо прави лоши неща (като да се напушва до припадък и да раздава шамари).
  Друг пример е един сърцат млад мъж, който почти пропуска живота си, наливайки всичката си енергия и пари във връзка, която почти през всичките си 10 години на продължителност е на изкуствено дишане. Неговата любима живее на стотици километри разстояние от него, както психически така и физически. Удивително е, че след множество безуспешни опити да доведе връзката до някакво отчетливо развитие, той е крайно психически изтощен, но все още твърди, че има надежда. Не е изненада, че неговият асценедент е Риби и има силно аспектиран съвпад на Венера/Нептун*** на Медиум Цели. Той ми прилича на онези средновековни рицари (AЦ Риби) посветили се в служба на Пресветата Дева (Венера/Нептун на МЦ).
neptunes-smoke
  При по-внимателно взиране в нептуновата мъгла, може да се забележи как всъщност "хората Риби" попадат в мрежата на собственото си объркване, т.е. смесване на желанието им за връка с основната движеща сила на нептунианеца - копнежа за сливане. (Това объркване, разбира се в някаква степен може да важи за всеки от нас, но при хората с подчертани Риби/Нептун в хороскопа, копнежът по сливане много често приема формата на единствена движеща сила на съществуването.) В началото на една връзка, когато омаята е толкова силна, че превръща и нас, и света във вълшебство, Вселената ни обгръща със своята кадифена мантия, ние губим чувство за реалност и усещането за граници. Не сме хора, а митични същества, в чиито вени тече божествена амброзия... Съществуването ни се разтяга до безграничността на всемира. Дотук добре. Рибата е в океана и океанът е рибата. Но по трети петли, магията се разтваря и е дошъл моментът да видим кой стои пред нас и къде сме ние. Ето това е почти непоносимо за нептунианеца. Той трябва да смени рибята опашка с крака (oх, как боли това!). Вместо да се носи по топлите вълни - да се бори с гравитацията и с ужасното за него неудобство на отделността. Всъщност фактическото функциониране на една любовна връзка се определя от принципа на различността и взаимодействието между индивидуалности. В сливането няма индивидуалност, нито отделност. Така, че именно очакването (най-често неосъзнато), че блаженото единение с любимия може да продължи завинаги, води нептунианеца до жестоки страдания. В много случаи за да заглушат ужаснта болка на прогонването от рая, Рибите се хвърлят обратно в "морето" от алкохол, нарктици, храни, мечтания, миражи,пристрастяват се към болката ... "Come on the dark side! We have coocкies!")
  Един от най-сериозните проблеми на нептунианците е, че трудно се досещат кои са те самите и какви са техните истински нужди. Личните има граници са от силно разтегливи до фино нарисувани. По тази причина те стават лесна жертва на психично и всякакво друго нахлуване. Лесно влизат в ролята на онеправдани и изпадат в силни зависимости. Но същата тази разтегливост и променливост/податливост им дава издръжливост в ситуации, в които мнозина, смятайки себе си за много "здравомислещи и здравостъпили", не биха понесли.
  Това с което те обаче са особено надарени е наистина върховно! Те са абсолютно недостижими в своя талант в поезия, музика, танц, кино, театър, лечителство... Когато преживяват и изразяват своята светла страна, се превръщат в мощни космически антени. Свръхсетивността им им позволява да вникнат в теб и да знаят повче за теб, отколкото ти самия за себе си. Това именно ги прави несравними терапевти и медиуми, но и изразители на колективните нужди (като хората на изкуството, духовността, политиката...)
  Те са тези които непрестанно ни напомнят (защото някак помнят), че има един по-добър свят без тежест, без начало и край. в които любовта си ти и всичко е любов.
  Има някои изключителни представители на Риби, които дори ни подаряват парченца от рая за постянна употреба. Нека срещнем в нептуновия салон, за кратко музикално отклонение, един много типичен представител на Риби:
  Антонио Вивалди
  Виртуозен музикант и композитор (в хороскопа му веднага впечатлява съвпад Юпитер/Слънце в Риби; Нептун във Водолей полусекстил със Слънцето).
antonio_vivaldi
  Иноватор по отношение на концертите за цигулка (Нептун във Водолей в 6-ти Дом). Куриозно, роден е в ден на земетресение (Нептун, бога отговорeн за земетресенията) във Венеция (по=нептуниянски град може би няма) на 4-ти Март 1678 г. по залез слънце в семейство на музикант (Слънце в Риби). Oще съвсем млад му е отредено (може би от семейството - Юпитер/Слънце на дeсцендента) да стане свещеник (Нептун в 6-ти Дом). Имал изключително крехко здраве (много нептунианци имат постоянно разнообразни и чудновати болежки, най-вероятно в резултат на преголямата си чувствителност). Историческата мълва твъди, че Вивалди, по прякор Червения Монах (заради червената си коса), бил силно харизматичен и привлекателен за венецианските благороднически среди, oсобено за дамската аудитория. Предполагам, че магията е била доста люта, защото при все че раздавал парчета от рая със своята божествена музика, той бил абсолютно недостъпен, два пъти обречен, на Музиката и на Бога (Нептун, Риби, Нептун, Риби, Нептун). Вивалди завършва живота си болен, беден и забравен в чужда държава (28 Юли 1741, Виена, Австрия). Става жертва на своята крайна отдаденст на голяма си любов, музиката, която съответно го е държала в опасна отдалеченост от земните дела и нуждите на тялото). Ето че и реквиемът на неговото погребение е изпълнен по Нептунова партитура - жертва, саможертва, както и емиграция (също нептунова тема). Нещата в тази биография съвсем не завършват половинчато. Следва едно истинско възкресение. След смъртта си Антонио Вивалди и неговата прекрасна музика са почти напълно забравени. В началото на 20-ти век, обаче интересът към него започва да се възвръща. Негови партитури, стояли дълго заключени в колекции (мога да оприлича това на сейфoвете на колективното несъзнавано - естествено обиталище на външните планети) се разпродават и засилват мощна вълна, която изтласква маестрото от дълбините на забравата, по-червенокос от всякога. Днес той е един от най-обичаните и изпълнявани барокови композитори.
  Предлагам по-очевидни причини направо да зачислим Вивалди към многобройното поколение на могъщия бог Нептун!
  Тази биография естествено ме връща по нептуновата орбита към темата за Висшата любов. Независимо под каква форма се явява - любов към хората, към изкуството, към Бога, любов към Любовта... Съвършената любов е жив факт. С това, че тя присъства в мечтите, сънищата, копнежите. С това, че идеята за нея вдъхновява, притегля, подканя живота напред. Дори с това, че често стремежът към нея ни наранява, разочарова и ни държи гладни и копнеещи, тя не само съществува, но е основна движеща сила на съществуването. Когато, човек е роден със силни Риби и Нептун в хороскопа, изглежда, че той няма друг избор освен да посвети голяма част от живота си на това да стане проводник на тази висша сила и да учи най-трудния урок: че нито може да я задържи, нито да я използва за собствени цели. В противен случай той става нейна жертва.
  Рибите като последен и силно трансцедентен знак никога не се чувстват напълно комфортно в материалната реалност. Техният шанс да намерят утеха и известен уют в земното измерение е да изживяват светлата страна на Нептун. A именно, чрез изкуство, медитация, духовност, лечителсто, благотворителност, осъзната саможертва и пр. да държат своето същество в чиста вибрация и баланс. Ставайки така посланици на Любовта, те дори само чрез своето присъствие, променят качеството на реалността. Вливат в нея от топлината и светлината на Рая, за който те така дълбоко копнеят.
  * Луна/Нептун съвпад: мoщна сила на въображението, огромен копнеж по сливане, свръхсензитивност, приспособимост, поезия, визии, музика, медиална дарба, лечителство, съчувствие, емпатия, емоционален хаос, податливост на чуждо психично въздействие, несигурност на идентичността, ескипизъм, потъване в клопката на илюзии, непрестанна смяна на настроенията, будно сънуване, зависимост и съзависимост, жертва...
  ** Слънце/Нептун съвпад: духовност, артистичност, непрестанно търсене на по-голямото цяло, психични дарби, съчувствие, емпатия, синдром на жертвата/спасител, слабост на егото/личностните граници/идентитета, идеализъм и идеализмът като зависимост, мъглява връзка с обективната реалност, свръхчувствителност, зависимост и съзависимост...
  *** Венера/Нептун съвпад; голяма артистична дарба(музика, поезия, танц), непрестанно търсене на идеалната любов, любовта като религия, емоционална щедрост, сърдечност, висока степен на самопожертвователност в любовта, невъзможност за свързване с другия, поради пристрастеност към идеал.
Автор: Ирен Филипова