Астролозите от векове се опитват да надникнат в тайните на човешката душа, на социума, природата и космоса. Рожденият хороскоп е свързващото звено между висшия Аз с множеството на потенциалните му възможности и единната му конкретизация, която сме в момента като личности.
  Рожденият хороскоп е двуизмерна проекция на многоизмерното в нас, визуализация на невъобразимата тайна на битието. Той е граница. На границата между видимия и невидимия свят в архаични времена са пребивавали шаманите – те са поддържали динамичното равновесие между хората и духовете, между живите и мъртвите.
  Съвременните шамани, до които прибягваме, когато се почувстваме душевно, смислово и екзистенциално изпразнени, са психотерапевтите, астролозите и творците. Чрез тяхното посредничество се опитваме отново да се свържем с извора на несъзнаваното и да почерпим от него перспектива, вдъхновение и енергия.
  Зодиакалните знаци, които идентифицираме с шаманското преживяване, са двата водни знака Риби и Скорпион и огненият Стрелец.
  В Риби откриваме алтернативните състояния на съзнанието, транса и екстаза, които отвеждат шамана до непознати измерения. Той се разтваря в природата и Вселената отвъд ригидните рамки на общодоговорената реалност.
  shaman0011 Енергията на Скорпиона владее шамана, когато обхожда опасното царството на мъртвите и като психопомп съпровожда душите на покойните; когато връща души в света на хората; когато самият той “умира” за няколко дни по време на своя ритуал на посвещение в лечителското изкуство. И в тези си дела, както и в екстаза, шаманът няма привилегията на придружител и свидетел – те остават тайни и скрити за окото на другия. Онова, което страничните наблюдатели виждат обаче, е неговата лудост – необузданите танци, омагьосващите напеви, устрема на пътешественика в непознати пространства.
  Стрелецът владее духовния огън, обладал тялото на шамана – това е знакът на водача, учителя, изследователя. Той пуска сетивата си да вилнеят като диви коне и да поглъщат жадно до припадък преживявания, усещания, удоволствия, страсти и страдания – в състоянието на шамана мярка няма.
  Един от най-вълнуващите съвременни шамани, родени под знака Стрелец, е Джим Морисън. На 8 декември щеше да навърши 70 години, но за един миг от 27 години избухва като свръхнова, озарява ни и се пренася отвъд, “от другата страна”, както пее и накъдето цялото му същество се стреми. Той е въплъщение на най-разрушителната склонност на Стрелеца да прекалява и затова се самозабравя в наркотици, алкохол, жени, любов, музика...
  По този начин той се бунтува срещу фалшивия морал на консуматорското поколение на родителите му. jim-morrison-flower-crownБунтът е и срещу баща му, който непрекъснато го отхвърля. Слънцето е сигнификатор на бащата – в рождената карта на Джим Морисън то е в опозиция на Сатурн, Уран и Марс, което описва конфликта с родителя военен и отричането на неговия авторитет. Авторитетите завинаги остават трън в очите на нестандартния младеж, чийто асцендент Водолей съвършено отразява категоричния му отказ да се подчини на социална и творческа норма.
  Водолейско-Урановата енергия го прави неконтролируем, провокативен, оригинален. В комбинация с акцентиран трети дом на ученето и словото и Меркурий, богато свързан с Юпитер, Нептун и Венера, тя му дава и нечовешка интелигентност, безсрамно въображение, вълчи глад за апокрифно знание, до което той се домогва със страстта на книжен плъх.
  Луната му в трети дом в опозиция на Венера на свой ред добавя романтична нотка към бодливата му персона и го дарява с дълбок и оценен поетически талант. Джим Морисън издава няколко стихосбирки, а текстовете на песните му са поезия сами по себе си.
  Стрелецът и Венера в девети дом обуславят огромната притегателна сила на философията върху съзнанието на младия Морисън. Още като ученик е запленен от Ницше, неговите идеи за свръхчовека и дуалността между аполоновото и дионисиевото състояние – въздействието им се разкрива в поезията и песните му. Джим Морисън, разбира се, е Дионисий – богът на екстаза, опиянението, болката, страданието, смъртта и прераждането.
  Именно заради тези му качества го търпят учителите му, въпреки скандалното му поведение и трикстърските му номера – както, когато измисля дебела и витиевата житейска история на Йеронимус Бош, за когото всъщност твърде малко се знае, но пък Джим получава отличен за разработката си, а впоследствие преподавателите му проверяват истинността на по-нататъшните му нестандартни есета, които все пак нямат равни по ерудираност и уникалност.
  ct-jester_14253_lg Трикстърът е образ на онзи, който прекрачва канона и преобръща познатото с краката нагоре, разрушава опорните точки на възприятието ни и внася хаос в битието. Той е Уран и Водолей в чиста форма. Трикстърът е значима част от същността на шамана, напускащ сферата на конвенционалното и умело гравитиращ около лудостта.
  Под саморазрушителността на Джим обаче прозира не само бунтът, но и тъмната страна на архетипа на шамана, който го обсебва и неизменно го дърпа към бездната на самозабравата и екстаза. Ролята на шамана в едно племе се предава по наследство или се получава свише, когато човек бива призован от Духа чрез травма, болест или близко до смъртта преживяване. При такова събитие реалността се пропуква и “фонтанелата” на възприятията някак не успява да се затвори – шаманът остава завинаги под въздействие на съдържания от несъзнаваното.
  Почти винаги наличието на контакт между Луната и Плутон в рождената карта е индикация за призив към шаманство, на който различните хора откликват по различни начини. Има го в картата на психоаналитика, очертал най-пълно топографията на несъзнаваното чрез собствените си мистични преживявания, Карл Густав Юнг. Има го и в хороскопите на Халил Джубран, Херман Хесе, Джон Ленън – вестители на боговете сред хората.
  Особено при трудно взаимоотношение между Луната и Плутон в рождената карта, както в тази на Джим Морисън, детството на човек е белязано от драматична среща със смъртта под формата на загуба на близък, насилие, отхвърляне, изоставяне или самота. Съвсем не е трудно да се потърси убежище в невидимите светове на сенките, духовете, силата, отвъдното, онова, което е било преди раждането. Съвсем не е трудно да бъдеш призован за шаман – пазител на прага между живота и смъртта. Още по-лесно е било за четиригодишния Джим да се идентифицира с мъртвия индианец край пътя, загинал при автомобилна катастрофа – спомен, който импрегнира живота и творчеството му. Вече като рок звезда ще твърди в интервюта, че духът на индианеца се е вселил в него.
  По-късно хиляди почитатели на психеделичната рок музика ще видят онзи индиански шаман, когато погледът, тембърът и движенията на Джим се променят със стъпването му на сцената и добиват страховита мощ, която помита публиката и я повлича в транса на психеделичен ритъм.
  doorsperception Неслучайно и групата му се нарича The Doors – името е взето от заглавието на Олдъс Хъксли “Вратите на възприятието”, които се отключват при употребата на халюциногени.
  Самият Хъксли заема метафората от любимия на Морисън поет, Уилям Блейк, който в “Бракът между ада и рая” казва: “Ако вратите на възприятието бяха почистени, всичко щеше да изглежда каквото е – безкрайно”. Уилям Блейк също е роден със Слънце в Стрелец.