Слушам Шопен и душата ми се разлива по виражите на нежните меланхолични звуци. Великолепно го е казал Оскар Уайлд: "След като съм свирил Шопен, се чувствам сякаш съм ридал за грехове, които никога не съм извършил, и съм оплаквал трагедии, които не са мои."
  На 1 март 2014 г. ще се навършат 204 години от рождението на детето чудо, най-яркият представител на романтизма в класическата музика, Фредерик Шопен. Роден под знака на Рибите, около целия му живот витае сянката на безплътния зодиакален знак, който трудно се сродява с материята, с нейната тежест, ограниченост и смъртност.
  Pisces Dreams Почти всеки представител на Риби би потвърдил, че поне веднъж в живота си е изпитвал усещането, че не си е на мястото на тази земя, че съществуването е болка и мъка, че с единия крак се чувства в отвъдното или в рая, който със сигурност не е тук. Рибите са силно чувствителни, сензитивни и интуитивни. Те имат непрекъснат канал за контакт с невидимите пространства на битието, със света на фантазиите, боговете, митичните същества – съдържания, които намират израз и градивна реализация чрез творческия процес.
  Творчеството възстановява за Рибите живата връзка с изгубения рай, то им връща екстаза от единението с бог; то е и страданието, в което се потапят, за да изкупят първородния грях на изгонването от Едем и отделянето от бога, майката и утробата.
  Рибите са крехки натури – и физически, и психически. На огнените борбени, волеви знаци, които не се спират пред никакви трудности, те ще се сторят твърде мекушави, хленчещи, мазохистични. Въздушните няма да разбират тяхната нелогичност, емоционалност и "патологичност". Земните ще се дразнят на бягството им от реалността. Но всички те ще се наслаждават на плодовете на креативната им лудост и ще успяват за мъничко да се свържат със собствените си души, потапяйки се в неземната музика, която Рибите творят, защото музиката е гласът на бога и на душата, която се стреми към него, най-финото и ефимерно изкуство.
  Chopen 2 "Понякога мога единствено да стена и да страдам, и да изливам отчаянието си върху пианото!", казва Шопен.
  Рибите с неохота сякаш идват на този свят и всячески се опитват да избягат от него – чрез красотата, любовта, религията, наркотиците, враждебната връзка с физическото тяло... Болното тяло хем поддържа връзката им с измерението на духовете, хем чрез болката им напомня за себе си и ги заземява. И Шопен от малък не се радва на добро здраве. Умира млад, едва на 39 години от ( както се вярва) туберкулоза.
  Слънцето му се намира в Риби в 6 дом на здравето и му дава слаба физическа енергия. Асцендентът попада в знака Дева, който също сочи живот, натоварен с грижа за физическото добруване и цялост. Меркурий е на върха на 6 дом в знака Водолей и прави трудно взаимоотношение, квадратура с Уран, управителят на 6 дом. Меркурий действително е ангажиран със заболявания на дихателната система, но тук има нещо повече. Къде остава проявлението на Уран и Водолей, които са свързани с нервната система и спонтанните генетични мутации?
  Съвсем в духа на Риби, които винаги са обгърнати в неяснота, мъгла и размиват очертанията на реалността, версията за причината за неговата смърт в днешно време съвсем не е приемана еднозначно. Редица съвременни изследователи твърдят, че Шопен е страдал от муковисцидоза – автоимунно заболяване, което се дължи на генна мутация и засяга белите дробове, храносмилателната система, черния дроб и панкреаса – както и от форма на епилепсия.
  george_sand Когато болестта на композитора прогресира, Жорж Санд, с която имат дълга взривоопасна и страстна любовна афера, все повече се превръща в негова болногледачка и го нарича "третото ми дете", "малък ангел", "страдалец", "любимият ми малък труп" – какви по-удачни Рибешки епитети?
  "Иска ми се да можех да отхвърля мислите, които отравят моето щастие, но изпитвам особено удоволствие да им се отдавам", признава Шопен и от мазохистичното самосъжаление, божествена меланхолия и мировата скръб черпи вдъхновение.
  Като израз на неохотата на Рибите да се въплътят, много често около самото им раждане има неясноти. Прегледах биографиите на няколко видни хора, родени в месеца на Рибите, и при повечето не беше съвсем ясно кога е рожденият им ден. Шопен, например, в аналите на енорията е записан на 22.02.1810 г., но пък семейството му винаги е празнувало на 1 март. Аз също се водя от рождената карта за 01.03.1810 г.
  pisces Шопен израства в много музикално семейство. Баща му е флейтист и цигулар, а майка му свири на пиано и пее много добре. Сигнификаторите на бащата и майката в картата му са силно белязани от вдъхновената енергия на Рибите и управителя на знака Нептун. Слънцето е в съвпад с Венера, богинята на любовта и изкуствата, а Сатурн е в съвпад с Нептун на върха на 4 дом – сферата на семейството, корените, родината, принадлежността. Талантът му е плод на дълго генетично натрупване. Шопен изнася първия си концерт на 7 години.
  Освен че е гениален композитор, той създава нов хармоничен език, а всички негови мазурки, полонези, балади, ноктюрни, етюди, скерци и валсове са признати за шедьоври. Меркурий, който управлява асцендента му и 10 дом на житейската реализация, се намира във Водолей и прави редица аспекти към Уран, Нептун, Луната – те го даряват с уникална новаторска техника на свирене. Принц Алберт, самият той добър музикант, в Лондон се надвесва над пианото му, за да наблюдава стила му.
  Въздействието на Уран в картата му го свързва и с революционните борби за полска независимост. Това, както и неговите любови, нежната душевност и ранната му смърт, го правят най-ярък символ на романтичната ера, към чиято поетична вибрация Шопен безпогрешно се включва именно благодарение на изявеното присъствие на три планети в Риби – Венера, Слънце и Плутон. Портрет на Шопен в профил Портрет на Шопен в профил
  През своя живот изнася само 30 публични концерта, но възражда романтичната основа на прелюдията, създава балади за пиано, поетизира и драматизира танцовата и развива силно индивидуални музикални форми. Твори основно в областта на клавирната музика, като пише изключително за пиано и не създава опери, симфонии, хорови произведения, нито струнни квартети.
  pisces-fullmoon Свири най-вече в тесен кръг, на частни салонни събирания в кръга на аристократичния, артистичния и литературния елит на Париж, където живее от 20-годишна възраст. Неговият биограф Артър Хедли казва, че като пианист Шопен по уникален начин успява да постигне максимално висока репутация на основата на минимум публични изяви. Това твърдение блестящо е описано от позицията на Луната в хороскопа му, която се намира в 5 дом на творчеството и радостта от признанието – тя е там, което означава, че би се чувствала нахранена от пищни аплодисменти, но същевременно е и в знака Козирог, който я прави предпазлива, недоверчива, по-строга, обрана и аскетична откъм помпозност. Затова той получава висока доза адмирации от качествен тесен кръг и избягва широката популярност.
  Неговата свенливост в голяма степен се дължи и на асцендента Дева и на Рибешките планети в 6 дом – неговата музика е предимно интимно преживяване, чрез което служи на вътрешния си емоционален живот, на душата, не необяснимите ѝ движения и на Бога.
  Луната управлява 11 дом на приятелите и съмишлениците и се намира в 5 дом – затова и в живота му никога не са липсвали видни благодетели и почитатели като Берлиоз, Хайне, Дьолакроа , Мицкевич, семейство Ротшилд.
  Макар да прекарва втората половина от живота си във Франция, родината на баща му, Шопен винаги смята себе си за поляк и тъгува за родната земя – силна свързаност с нея, обусловена от Сатурн и Нептун на върха на 4 дом на корените и принадлежността. Друг фактор, свързан с чувството му за липса на корен, докато е във Франция, е неапсектираният Юпитер – планетата на големите пространства, чужбина и глобалната визия, която не е добре интегрирана в картата му. Шопен пожелава след смъртта му сърцето му да бъде отнесено в родната земя, Полша.
  Неаспектираният Юпитер обаче го прави блестящ учител по пиано – тук композиторът е в стихията си.
  Юпитер се намира в Овен в 8 дом на трансформацията и смъртта и обуславя част от сложните отношения на композитора със смъртта, като им придава трескавост, гняв, категоричност. Още щом възрастовата точка в картата му навлиза в знака Овен – знак, който бележи начало на нов прилив на енергия и нов цикъл, Шопен поема на своето вечно пътуване и към своята слава отвъд.
  Jupiter 1 На смъртния одър изрича: "Изглежда да умре е най-достойното дело за човека, но кое е най-жалкото? Да се роди – това е антипода на най-великото му дело. Затова имам право да съм гневен, че някога съм се родил на този свят! Защо не ми попречиха да бъда в свят, в който съм напълно безполезен?... Но колко дълго тази отчаяна меланхолия ме държи в хватката си. Колко е хубаво – и тъжно. Тъжни, но благи сълзи! Каква странна емоция! Тъжна, но благословена! Не е добре да сме тъжни, но, уви, колко приятно е – странно състояние..."