Новолунието винаги се свързва с начало – обновяване на сетивата ни, на емоционалните нагласи и менталните настройки. Веднъж месечно ни се дава тази възможност да отръскаме перушината на ежедневието си от рутината на познатото световъзприятие и да насочим вътрешен и външен взор към сфери, теми и модели, които сме оставили на stand-by или тотално сме игнорирали досега.
  Новолунията са новият тон на житейската ни симфония, който я обогатява, модулира, моделира и надипля, за да бъде душевното ни кръвообращение свежо, а вниманието ни непредсказуемо.
  crescent-moon-320px По време на новолуние е удачно да посеем възнамерявания, които да порастват с нарастващата луна и да дадат плод по пълнолуние. В Близнаци любопитството към живота, хората и новите преживявания се надига като вълна, която ни понася към физическите или виртуални етажерки на библиотека, книжарница или друго място за съхранение на знания, информация и интуиция. Да, и интуиция, не само защото новолунието прави точна квадратура към Нептун, но и защото Близнаците се свързват с архетипа на Магьосника, крилатия пратеник, който циркулира между видимия и невидимия свят. Изненадващи послания ще ни събуждат и отлюспват от закостенелите ни представи.
  Квадратурата с Нептун предполага време за магични пътешествия в света на въображението. Най-благословени ще бъдат онези, които си позволяват да се потопят в топлите и хранителни води на фантазията и творческото вдъхновение, от където ще излязат заредени, блажени и леко замаяни. Затова нека, който може, да се отдаде на писане, поезия, композиране, свирене на инструмент, танцуване и всякаква друга форма на изкуство, която ще му позволи да се изгуби за миг за сивата реалност, а след това да се завърне отново на земята с творчески продукт.
  Neptune_Full За да си позволим подобен Нептунов остров на блажените, ще трябва да се опитаме да успокоим Близнашкия брътвеж, да уталожим ума и неговото тревожно препускане по хилядите писти на незначителни поръчки. Не успеем ли да чуем вътрешната си потребност от свързване с музата или с демона на вдъхновението, Нептун ще ни направи хипер податливи на външни влияния, внушения и нечиста информация. Ще се заблудим поради чужди лъжи, споделени недоразумения или собствена хаотичност.
  Новолуние в подвижните Близнаци прави ума неспокоен, настроенията амплитудни, движенията трескави. Няма да е зле да си вземем отпуска от собствените мисли, желания и егови напрежения и да избягаме здравословно в книга, филм или работа с ръце, която ще роди нещо в полза на другите или за тяхна радост и наслада.
  New Moon Gemini 2 Нептун просто замъглява логическите дарби на Близнаците и не на логиката ще трябва да се опират през следващия цикъл. Затова е важно да не приемаме хората и събитията за чиста монета – под кожата им се крие винаги скрит смисъл, който трябва да се извлече с помощта на интуицията, най-ценният ресурс за ориентиране в мъгливо време, който ще се окаже, че имаме.
  Нептун не признава граници – затова периодът е плодотворен за медитация, енергийна работа, духовни търсения. За да можем да се предвижваме, без да си нанесем твърде много синини в ежедневието, най-добре да нямаме прекалено големи очаквания към хората и събитията. Не можем да насилим никого да вземе каквото и да било решение – най-много да обещае, но познайте дали ще си изпълни обещанието.
  В това новолунно-нептуново време е много важно интровертите да не се оставят да бъдат засмукани от проблемите на другите, превръщайки се в техни спасители. Бъдете състрадателни, но никога пряко себе си. Новолунието прави тригон към Марс във Везни, затова и е много важно да кажем „Не” в момента, в който границите ни са били нарушени без наше съгласие. Енергията за проява на здравословна агресия не е на висота, но пък е достатъчна, ако се позовем на малко здрав разум и използваме вербалните си умения да убеждаваме, отстояваме позиция и дискутираме проблемни въпроси.
  new moon Gemini 3 За някои от нас новата луна в Близнаци ще бъде истинско откровение – не винаги в позитивния регистър. Ще ни се отворят очите за природата на близки до сърцето или ума ни личности, ще ги видим в нелицеприятна светлина или просто ще си дадем сметка колко сме се заблуждавали за тяхната природа и колко дълго сме хранели илюзията за качеството на взаимоотношението ни.
  Все пак важно е да не съдим твърде прибързано и внимателно да се вслушваме във вътрешния водач, преди да вземем решение. Ще се чувстваме объркани и изгубени, но истината ще напипаме в тишината на съществото ни.
  Меркурий, управителят на Близнаци, е подкрепен чрез точен секстил от Венера, което силно насърчава творческия процес и себеизразяване. Не се стеснявайте да търсите нови форми, да поставите първия ред от онази книга, която от години втасва във вас, да се обясните в любов, да излеете душите си и да станете проводници на архетипния и символния живот във вас, за който сте забравили.
  Mercury 2 И нека не забравяме, че Близнаци са знак лекокрил и игрив, затова и сега е време да събудим детето в себе си, да станем закачливи и да не приемаме себе си твърде сериозно. Много смях и малко пакостливост ще ни преведат триумфално през непоносимата лекота на битието.