Юпитер е мъдрецът в нас. Той отразява психическата способност у човека да се учи от собствен опит, да възприема света с всичките си сетива, да преработва преживяванията, свързвайки парчетата информация в смислена цялост на познание и мъдрост. Чрез Юпитер асимилираме посланията на живота и ги превръщаме в част от съществото ни.
    Ако Меркурий ни помага да се учим чрез информацията и знанията, които идват към нас от другите, то Юпитер отговаря за по-бавния процес на формиране на вътрешната истина, изконната мъдрост, философските ни нагласи и светоглед. Чрез Юпитер виждаме, или по-скоро усещаме, ситуациите в тяхната цялост, той е образното възприятие, докато Меркурий е линейната, аналитична мисъл.
    Jupiter Юпитер е символното мислене, което е езикът на душата. Чрез образите и символите, които психиката ни генерира, научаваме за собствения вътрешен мит, около който е организирана съдбата ни. Чрез символното мислене на Юпитер свързваме парчетата реалност в смислова цялост и животът ни на индивиди затрептява в своята уникалност и героичност.
    Затова и най-голямата планета в Слънчевата система с лекота улавя възможностите в живота, носейки ни късмет и спечелвайки си прозвището "великия бенефик, добротворец", защото чрез нея обвземаме в светоусещането си всичко онова, което синхронично вибрира на честотата на присъствието тук и сега, дух в тяло. Юпитер изпълва съществуването ни с благодат и изобилие, подхранва вкуса ни към удоволствията, дава усещане за удовлетворение и позитивни очаквания. Юпитер вижда надалеч, прозира смисъла, а наличието на смисъл ражда оптимизъм. Свързва се с хипофизата и втора чакра, сакралната.
    Chakra02 Сакралната чакра или свадхистана се намира на два пръста под пъпа. Сва означава "аз", а стана – "обиталище", тоест Обиталище на аза. Въпреки че кундалини се намира в муладара чакра, нейният дом всъщност не е там. Когато човек започне да преживява кундалини, той усеща истинската ѝ природа не в основата на гръбначния стълб, а в сакралната чакра. Свадищана е чакра на креативността, чистото внимание, чистото познание. Тя ни свързва с вътрешния източник на вдъхновение и отваря сетивата и съзнанието ни, за да можем да преживеем красотата около нас. Пречиствайки този център, надскачаме животинската природа.
    На физическо ниво свадхистана чакра е свързана с женските яйчници и мъжките тестиси. Тя се грижи за черния ни дроб, бъбреците и слабините. Отговаря за размножаването, лимфната система и менструалната секреция. На физическо ниво управлява репродукцията, на ментално – креативността, на емоционално – радостта, на духовно – ентусиазма. Родее се с елемента вода. Юпитер управлява огнен знак, но екзалтира във водния знак Рак, където неговата вродена интуитивност тържествува, вдъхновението му черпи с пълни шепи от безграничния океан на колективно несъзнаваното, символизирано от Рака.
    Goddess of Inspiration by Samantha Rochard Хипофизата е един от главните ендокринни органи при човека. Тя произвежда хормони, които оказват влияние върху основни функции на организма. Ръководи дейността на всички останали жлези в човешкото тяло. Хормоните на хипофизата могат да се разделят на такива, произвеждани от предния дял, и такива, произвеждани от задния дял на жлезата. Произвежданите от предния дял играят централна роля в растежа на организма, като определени дисфункции водят до изоставане или гигантизъм – Юпитер управлява принципа растеж и разширение; разпукването на фоликулите в яйчника и стимулирането на тестостероновата секреция – областта на втора чакра.
    Произвежданите от задния дял хормони регулират възбудимостта на маточната мускулатура в края на бременността, подобрявайки ритмичните контракции и улеснявайки раждането.
    Хипофизата действително напомня за диригент, който трябва умело и находчиво да поддържа синхрона в изпълнението на целия оркестър. Или за Зевс (Юпитер), изправен гордо на своя Олимп, откъдето вижда всичко (със своето трето око) и раздава правосъдие, за да не се разпадне нито долният, нито горният свят. Той е надарен от живота на всички нива и притежава в изобилие, затова и не може да удържи дивия си импулс да дава – мъдрост, знания, прозрения, да сее семето си, да се плоди и да се множи.
    Jupiter Moons Втората чакра е свързана с изявлението на креативността и сексуалността, с канализирането на базисната жизнена енергия и емоциите. Юпитер управлява разширяването на съзнанието. Ако сме израснали в семейство, в което емоционалността и сексуалността са табу, това директно оказва негативно влияние върху втора чакра и усещането ни за експанзия. Ако потиснем една област на Свадищана чакра – да кажем сексуалната – тогава всички останали сфери, управлявани от нея ще страдат – страстта, творчеството, дълбоката емоционалност. Когато втора чакра е отворена, ние сме във връзка с първичната жизнена сила или кундалини – фундаменталната електромагнитна енергия, която оживява тялото и духа.
    Втората чакра управлява въпросите за оцеляването на вида, репродуктивната система, семейството, децата, социалната принадлежност и солидарността с обкръжението. Тя е сексуалният център, чрез който израстваме и се развиваме с помощта на взаимоотношенията. Нисшото ѝ проявление включва бягство от реалността, чревоугодничество, липса на мярка във всяко едно отношение, догматизъм, докато висшето откриваме в градивен ентусиазъм, радост от живота, креативност, финансова стабилност и щедрост.
    Втората чакра може да се подсили с насърчаване на творчески занимания – рисуване, пеене, танци, сценични изяви, градинарство, грижа за тялото, удоволствия; всичко, което ни носи радост и усещане за пълнота и единение с живота и цялото.