Марс в хороскопа е символ на мъжкото качество, на активната либидна енергия, която е екстровертна и тече в посока навън. Марс представлява психическата функция, чрез която реагираме с "бий се или бягай", когато сме застрашени.
  Той е източник на физическа, мускулна, първична енергия, чрез която вършим работа на всяко едно житейско ниво – материално, емоционално, духовно. Корените на марсовата динамика се крият в инстинктивната нужда на древните племена от борба и самозащита, от лов и убиване в името на оцеляването.
  Mars Марс е съперничеството за плячка, притежания и територия; той е воинът охранител на границите на племето. Съвременният еквивалент на тази енергия е както амбицията за постижение на краткосрочни и дългосрочни цели, на статус и придобивки в света, така и импулсът да се защитиш от атаки.
  Ако марсовата енергия е прекалено акцентирана, целите се преследват агресивно и силово. Това често активира Марс у другите, като ги кара да се съпротивляват на натиска и нападките, което пък налага допълнително изискване за по-голямо усилие от наша страна, изтощавайки ни физически и психически.
  Подтиснатата марсова енергия води до липса на инициативност, неспособност за набелязване и постигане на цели, лесно отказване от борба и рухване пред лицето на трудностите. Със слаб Марс не изпитвате вдъхновение, хъс и радост от живота. Такива хора лесно биват манипулирани от онези със силен Марс в хороскопа, докато не се научат да използват собствената си сила и воля и да отстояват правата и личната си територия.
  ares.spear Марс е като двигател, който ни зарежда с устрем за действие, той произвежда адреналин за задвижване на мускулите. Марс е динамична сила, която освобождава енергия и разтоварва напрежение. Той преодолява инерцията на материята, разчиства пречките, постига целите. Без Марс светът би бил скучно място. Марс дава съревнователен дух и насърчава спорта. Иска да бъде пръв и да побеждава на всяка цена. Марс е смелият воин, който се впуска в битка без страх пред опасностите.
  Марс управлява надбъбречните жлези, които секретират адреналин. Чакрата, която ги регулира, е манипура. Тя се "храни" с вибрацията на жълтия цвят. Манипура е седалището на личната ни сила.
  Манипура чакра се намира в областта на слънчевия сплит. "Манипура" означава "скъпоценния град" – от мани, скъпоценен камък, и пура, град. Нарича се така, защото е свързана с елемента огън и сияе като диамант, излъчващ жизненост и енергия. Манипура е центърът на себеутвърждаването, динамиката и превъзходството. Тази чакра ни дава усещане за щедрост и пълно удовлетворение. Тя представлява желанието за власт и разширяването на съзнанието. Парадоксално, основното ѝ качество е покой – изчистването на тази чакра уталожва тревoжността и напрежението. Когато манипура, е подложена на стрес, това се отразява веднага, както на физическото тяло, така и на емоциите.
  Manipura На физическо ниво тази чакра е свързана с храносмилателната система, далака, черния дроб, панкреаса, и жлъчката, която произвежда и секретира ензими, киселини и сокове, необходими за храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Надбъбречните жлези също са свързани с манипура чакра. Те секретират адреналин в кръвта в ситуации на силен стрес, заплаха и опасност. Това оказва интензифициращ ефект върху всички физиологически процеси, изостряйки вниманието и ускорявайки пулса и дишането. Така тялото се подготвя за по-екстремно ниво на активност от обикновено.
  На ментално ниво манипура управлява темите за властта, контрола, доверието в собствения инстинкт и личностна сила, на емоционално – експанзивността, на духовно – растежа. Ако тази чакра има занижена функция, хората страдат от вяло храносмилане, слабост и стомашно-чревни проблеми. Блокирана манипура чакра ще се прояви като липса на решителност и чувството, че си жертва на обстоятелствата.
  Ако е твърде активна, човек е доминиращ, твърде агресивен, гневлив и нападателен. Ключът в балансирането на манипура чакра се крие в способността да упражняваме силата си, без да нараняваме другите. Освен това, е важно да се освободим от страха да не изпуснем контрола. Визуализирането на този център може да върне равновесието във функционирането му, като ни направи енергични, спонтанни, ефективни и силни, без да се налагаме.
  Manipura 2 Музиката е чудесно и особено могъщо средство за отваряне на трета чакра – тя е невербална форма на комуникация, която заобикаля когнитивния ум и директно въздейства върху емоциите. Всяка музика, която вълнува чувствата и тялото, е начин да се достигне до дълбоките пластове, където се спотайват гневът, скръбта, отрицанието. Тя им позволява да изплуват и да се изразят, а манипура разцъфтява в радост и креативност.