Автор: Ирен Филипова
  Случи ми се веднъж да чуя една невероятна история, която ме залепи за стола и със съдържанието си и с това, че човекът който я разказваше, вярваше искрено в нея. Той самият беше сериозен бизнесмен, чийто бог бяха многоцифрените числа. Оказа се, за мое удивление, че той вярва в "малки човечета", живеещи зад скрина в дневната! Когато бил дете, казваше той, неговото семейство живеело в огромна фамилна къща - полузамък, наследяван десетки поколения наред. Майка му, както и баба му твърдели, че имат приятество с многобройно сeмейство "малки хора". Те изглеждали като нас, но в миниатюра. Появявали се в къщата през нощта и си правли весели пиршества в дневната на фамилията. Понякога, твърдяла майката, тя се събуждала и празнувала заедно с тях. После заспивала като упоена и на сутринта, разбира се там нямало никой. В стария скрин по средата на дневната винаги били оставяни храни и напитки за "малките хора". Сериозният бизнесмен от своя страна също твърдеше, че се събудил една нощ и ги видял. Уплашил се силно и заспал като упоен...
  Вярването в природните духове крие своите корени в необозримите дебри на човешката история още преди да се явят в колективното съзнание образите на конкретни богове и богини. Това вярване надживява появата на политеизма, монотеизма и продължава да живее с голяма сила в модерно време в неистовата каша от материализъм, атеизъм, всякакъв друг вид "изъм" и модифицирани религии...
  Earth Spirit Oтгледана съм с истории за караконджули, самовили и дяволетини и съзнавам голямата власт, която тези образи могат да имат върху съзнанието на човека. В тази връзка си спомням за твърдението на К.Г. Юнг, че е без значение дали нещо съществува в субективната или обективната реалност. Щом то съществува където и да е, то живее и значи.
  Прехвърляйки през ума си истории за природни духове, ми блесва чистотата, с която техните образи изразяват качествата на четирите природни елемента - огън, земя, въздух, вода. Народната мъдрост, както се казва, ни поднася в "див" вид енергията на стихиите. Беше ми много любопитно да науча, че думата "див", произлиза от индоеврейската дума diwaj - която значи бог.
  ИСТОРИИ ЗА ДУХОВЕ И ЕЛЕМЕНТЪТ ЗЕМЯ
  Всеки малко или много запознат с астрология знае, че от основна важност в рождения хороскоп в първо да бъде обърнато внимание на разпределението на елеменитите. Това наблюдение оцветява веднага всички по-нататък изследвани особености в хороскопа. Например, вашето слънце е във Везни, но имате 4 други планети намиращи се в земните знаци Телец, Дева, Козирог, плюс асцендент, който се намира отново в някой от тези знаци. Тогава вие ще изразявате повече от вероятно качествата на земята с много по-голяма сила от тези на въздуха, чийто представител е слънцето във Везни. А какво може да се каже за качествата на земния елемент? Можете да си обуете кецовете, вземете, ако искате и някоя машинария за ловене на духове, защото ще навлезем в девствените "гори" на колективното съзнание.
  Самодиви в обора на Телеца
  Debbie Gallagher

  Debbie Gallagher

  Самодивите са женски горски духове вероятно от славянски призход и настанени стабилно в българския фолклор. Обикновено са описвани с извънмерна красота. Вечно млади, с дълги руси коси и магически поглед. Яздят сури елени с камшик от змии. Да погледнеш самодива е опасно за простосмъртния - може да уградиса (да се парализира), да ослепее, да онемее или да му се случат сума ти други ужасии. Самодивите са описвани като доста елегантни. Носели бели леки ризи - полупрозрачни, копринени, с бели пера и зелен пояс, препасани с коланче в цвета на дъгата, понякога с було (тук Вивиан Уестууд отива да хапне петифури). Те обичали да танцуват весели хора под лунна светлина и да слушат свирнята на кавала. По-хубави от техните песни и танци нямало. Тези танци можели да лекуват попадналия при тях горски пътник или да го замаят, ослепят и лишат от чувство за време и реалност. Понякога отвличали красиви овчари или свирци на кавал за да се повеселят. Силно се разлютяват, ако им нагазиш територията (самодивски поляни, кладенци, място под определени дървета). Има легенда, че летят жълтици, докато самодивите играят и, ако хвърлиш камък да им пресечеш пътя, тези монети, които останат под камъка, са си за теб. Носят се слухове. че срещата с тях може понякога да те възнагради с таланта да разбираш езика на животните. В ризата им се криела тяхната голяма сила. Ако смъртен момък я отмъкнел, можел да се ожени за самодивата и да и направи деца, но ако тя отново си напипа одеждата, "отлита, та се невиди". Понякога самодивите помагат по време на жътва, казват хората... Понякога ще да е - то с това нощно вилнеене... Те обичат мед, отровни гъби, харесват бръшляна и си вият венци от билката росен, която им е любима и лекува безплодие. Обичат да сплитат плитки на опашката и гривата на коня, докато стопаните спят.
  Самодивата много прилича на жената Телец. Тя е обичайно доста привлекателна, младолика - често Телецът има доста хубави кожа и коса - и облечена с вкус към фините материи и хармониращи си цветове. В погледа си тя носи чувствения чар на Венера, който е нежен, но силен, дълбок, галещ и розов. Този чар обгръща мъжа плавно и неусетно го "засмуква" с голяма сила. "Упойва" го и замъглява чувството му за реалност. Така, че може да е доста опасен. Нейната "магическа риза" e силното обаяние на физическото и присъствие. Тя умее да "носи" тялото си, да го украсява и да му угажда. Дори когато се позаобли заради добрия си апетит, тя продължава да бъде привлекателна.Чувала съм един приятел, интересуващ се от астрология да казва, че единствента жена, която е могла да го накара да ослепее за останалия свят, била зодия Телец. Жената Телец е свързана с плодотворните, раждащите сили на природата. Тя може да изразява тази си животворяща даденост, като ви нахрани с превъзходни приготвени от нея вкусотии, да украси обстановката с изящни предмети. Може да вплете вдъхновението си в прекрасна бродерия или плитка... Въобще намира всякакви способи да подхрани чувството за благоденствие.
  Тя има усет към всичко, което осигурява изобилие и устойчивост. Пее, танцува и празнува с голяма наслада. Тя самата е творец или пък проявява своята практична страна, като "отмъква" някой мъж, който да и осигури красиви неща и удоволствията на изкуствата. Да, много често покрай нея буквално хвърчат пари, тя умее да ги привлича. При все своята земна природа, ориентирана към конвенционалните човешки отношения и сигурността, смея да твърдя, че тя не може да е само домакиня и майка. Тя ще е вярна и ще можете да разчитате на нея, но не смейте да я одомошавате и да я лишавате от любимите и удоволствия. Една важна част от нея носи архетипа на хетерата и любовницата. Така че тя ще търпи дълго, но един ден ще си хване "хубавата премяна" и ще изчезне "та да се не види". Познавам доста жени Телец, напуснали мъжете си, защото са били трайно неудовлетворени от чувствената страна на връзките си.
  Earth Spirit 2 За жената Tелец е много важно да има собстена територия и въобще собственост, която да е неприкосновена. Тя може да стане опасна, ако имате неблагоразумието "да и тъпчете поляната". Нейното си е нейно, уважавайте го и тя може да ви помогне "при вашата жътва". Да ви възнагради с много ценни неща, както материални, така и нематериални, но непремено стойностни. Ако тя не изживявя своята пролетна и съзидателна природа, тя може да застане страшно упорито в "опозиция", да възпрепятства потока на живота така, че да причини "сума ти ужасии" и на себе си и на тези, на които се противи. Да се фиксира до такава степен в сигурността, че да се заключи здраво в нейната тъмница. Да не смее да предприеме с години промените, от които се нуждае. Да стане крайно недоверчива и инатлива. Най-лошото може да бъде, че заради прословутото си упорство, дори когато осъзнава разрушителността на това поведение, да и отнеме доста време, докато смени курса.
  Мили мои рогати сестрици, танцувайте редовно на лунна светлина и си пазете поляните. Така не само вашият смях не ще секва, но и ще има мир в цялата гора.
  Следва продължение.