На 18 февруари 1930 г. астрономите казват, ето тук, в тази точка на звездното небе се крие планета. Малко по-късно едно момиченце от Оксфорд, което живо се вълнува от митология, я нарича Плутон, бога на подземния свят. Заподозрели съществуването му поради въздействието, което неговата маса и орбита оказвали върху околните обекти, Нептун и Уран.
   
  В днешно време благодарение на емпиричния си опит и интуитивните си прозрения астролозите знаят, че Плутон символизира всичко тайно, скрито и невидимо, което ни владее. В социален план Плутон е подмолните политически и икономически ходове, които осигуряват на дадена клика власт. Обикновено тя не е поименно известна, защото само задкулисната власт е тотална.
   
  603333main_PIA10102_full В психологически план Плутон символизира всичко несъзнавано - индивидуалната сянка, колективната сянка - тъмното пространство на психическото подземие, в което сме се опитали да заточим страховете, греховете, демоните, бесовете. Но, както Юнг е казал, “Докато не направим несъзнаваното съзнавано, то ще направлява живота ни и ще го наричаме съдба.”
   
  Естественият телеологичен стремеж на душата да се себеосъществи, да постигне цялостност ще привлича в живота ни ситуации и хора, които отразяват онези бели петна в психиката ни и опровергават розовобузестите ни себепредстави. Онова, което не познаваме в себе си, ще ни се случва като нежелани обстоятелства, като враждебност и врагове, за да можем да го видим, за да можем да се видим.
   
  Плутон е всички първични сили, които идват от света на несъзнаваното, природното, примитивното и недиференцираното, където никой и нищо няма идентичност и служи единствено на порива на живота да се размножава, умира и обновява. Затова и той управлява нагоните, които поглъщат съзнанието и здравия разум, но и ни зареждат с непреодолимото и зловещо чувство на космическа омнипотентност, когато владеем и ни владеят чрез секс и/или смърт.
  
  Плутон е и онова, което “не ни убива”, за да ни направи по-силни. Той е всяко малко отвоювано парче съзнателност срещу мощните гравитационни сили на несъзнаваното и пастта на Великата Майка, която ни държи в природната си хватка. В този процес на битка срещу дракона се срещаме със собствените си демони под формата на гняв, страх, депресия, психически кризи и разпад, загуби - на вещи, позиции, любими същества, себе си. Под формата на война срещу враг - който винаги е проекция на съдържания от колективната сянка.
  
  Just cos I'm small … Pluto, several billion miles from where you're sitting. Плутон е онова, което остава, след като сме изгубили, унищожили, изстрадали, оплакали, погребали себе си. Той е окастрил от централната есенция на съществото ни всичко излишно. Помогнал ни е да видим и обратната страна на Луната, да си припознаем тъмнината и да се оцелостим до светлосенчеста обемност, отвъд която има само разбиране.
  
  Когато малката планета се нарежда сред върволицата обитатели на Слънчевата система, тя влиза по същия сенчест, потаен начин, характерен само за един подземен бог. Не се вижда, но въздейства; дори по-късно се твърди, че определянето на координатите му е било чисто съвпадение.
  
  Около 10 години след откриването на Плутон учените откриват и трансураниевия химически елемент плутоний, който е силно радиоактивен, токсичен, канцерогенен и трудно откриваем в природата. Той става основата за изобретяването на атомната бомба. В медицинската астрология Плутон се свързва със силно враждебни на тялото ни и несъвместими с неговата природа токсини - всичко онова, което ни трови, разяжда и унищожава като цялост. Той е и онези отцепени емоции, афекти и преживявания, които по силата на собствената ни неосъзнатост се размножават и подхранват безконтролно и безгранично и се превръщат в господари на телата и животите ни под формата на ракови заболявания.
  140805_ALMAkids_pluto_02 Откриването на Плутон е външно събитие, което има своя аналог и във вътрешните пластове на колективната човешка душа. Реципрочността и акаузалната взаимосвързаност между вътрешния и външния космос се нарича синхроничност в юнгиански термини. Присъствието на Плутон в астрологическите и астрономическите карти удовлетворява необходимостта на колективното съзнание да осъзнае, осветли и повдигне от дълбините несъзнавания мрак. Независимо че през 2006 година той бе понижен от ранга на планета поради факта, че е в пъти по-малък и по-лек от Земята и прилича повече на астероид. Криейки се в покрайнините на Слънчевата система и отразявайки колективна психическа реалност, Плутон е именно онзи външен обект, който винаги ще си остане символ на привидно незабележими и незначителни процеси, ескалирали в сюблимен момент до мощна разрушителна или трансформираща сила.
   
  Богът на подземния свят отваря в закърнялата маска на самовлюбеното и самозабравилото се съществуване на човешкия вид процеп, пробойна, от която бавно, но сигурно започват да се процеждат и нахлуват зли, зловещи, но и мъдри сили. Те с лекота откриват носители, готови да материализират духа на плутоновото време: Хитлер и неговата лудост за власт, втората световна война и безумието на ядреното оръжие, голямата депресия и нейните самоубийци...
   
  Pluto chart Но същевременно плутоновият век е и епохата, в която Фройд и Юнг откриха, че онова, което ни движи, в много миниатюрна степен са съзнаваните ни мотиви, но в непоносимо огромна степен са несъзнаваните ни импулси, нагони и комплекси; че съзнанието и онова, което знаем за себе си, е островче-трохичка в безбрежния океан на непознатото несъзнавано; че можем единствено да си изпатим от нарцистичната си невежа самовлюбеност на разумни господари над природата - духовна инфлация, която но доведе до ръба на самоунищжението. В духа на Плутон дълбинната психотерапия повдигна завесата над душите, отвори кутията на Пандора и човекът никога вече не можеше да остане същият.
   
  В духа на Плутон, който във висшата си октава не носи нито една излишна, илюзорна и привидна маска на величие, но носи цялото величие на духовната си простота, през 1930 година Махатма Ганди излиза на световната политическа сцена и постига чрез ненасилие правото на национална идентичност.
   
  hades_and_persephone_2_by_sandara-d3hkrew В хороскопа на откриването на Плутон изгряващият знак на хоризонта е Лъв - заявка за излизане на сцената. Слънцето е в последния градус на Водолей, знака на революционните научни открития, в съвпад с Венера в Риби на върха на 8 дом, плутоновия дом на трансформацията, секса като власт, малките и големите смърти. Тази позиция е еманация на съвършеното единение между първичните бог и богиня, което преживяваме всеки път, когато сме пометени от неконтролируема страст и сме засмукани в обсебваща връзка на зависимост. Такива са плутонианските връзки, проиграващи в не един литературен и филмов шедьовър мита за Хадес и Персефона.
   
  Луната се намира в дъното на картата и е в не кой да е знак, а именно в знака на Плутон - Скорпион. Прави тригон към Плутон и е във взаимна рецепция с него, който се намира в знака Рак в съвсем подходящия и удобен на природата му 12-и дом на скритото, невидимото, отвъдното, духовното, жертвеното. Какво по-добро описание за сложната и съкрушителна емоционална природа на драматичните плутонови преживявания, както и за мощното (кармично) въздействие върху животите ни от страна на психическото семейно наследство.
   
  137904main_pluto-concept-browse И сега, когато транзитният Плутон е в опозиция към рождената си позиция, а Уран се е завърнал след завършен цикъл около Слънцето в знака Овен, където се намира в хороскопа на откритието на Плутон, във въздуха свисти нова политическа и икономическа криза на преразпределение на силите, на възбудени демони и вилнеещи сенки. Сега е и време на потенциални нови революционни научни открития в сферата на енергийните ресурси и състоянието на енергията и материята в космоса. Можем да се молим на бога на подземния свят те да попаднат в умовете и ръцете на осъзнати люде.
  Тази година мисията Ню Хърайзънс ще достигне до най-далечната и енигматична планета в Слънчевата система и ще прати насам информация, която със сигурност ще разкрие още множество тайни.