На 19 февруари 2015 г., навръх водолейското новолуние, второто след зимното слънцестоене, започва китайската нова година. Чувам от време на време ропот около това, че западна култура и западна астрология се занимава с китайски традиции - какво имат те общо с нас; техният календар е слънчево-лунен, нашият е слънчев; китайските зодии нямат нищо общо със западните.
   
  Това обаче не е съвсем така. В епохата, в която живеем, светът е едно глобално село и всички сме тясно свързани, културите си взаимодействат, а идеите преливат и се обогатяват. Източниците традиции винаги са били много по-близо до природата, земята и женското. Техният зодиак не е толкова обвързан с далечното височайше движение на абстрактни небесни тела, оживели като митологични герои, както е в западната астрология. Но китайският зодиак също отразява преобразяването на веществото, на енергията, на есенцията на битието във всичките му възможни състояния, като градивните му единици са земните елементи - дърво, вода, метал, огън, земя, които определят качеството на енергията на годините, обозначени от пребиваването на Юпитер във всеки от дванайсетте знака.
   
  Друго съответствие насред различията между двата зодиака е фактът, че има особено препокриване и паралели между характеристиките на знаците два по два от двете системи. 2015-а година е година на овцата според китайския календар. Овцата съответства на знака Рак в западната астрология, което обрисува настоящата година като време на завръщане към семейството, корените, дома и неговата функция да ни центрира около огъня на вътрешното огнище. Подобно знака Рак годината на овцата е интровертна, тиха, миротворна, отдадена на интимния живот, съкровените преживявания, емоционалните връзки и тяхното излекуване и утвърждаване.
   
  Happy-New-Year-2015-With-Awesome-Goat-620x620 В годината на овцата доминира женската енергия, която зачева и износва семенцето на новите ни творчески проекти. Това е пасивна енергия на себесъзерцателност, медитативност, самовглъбеност, затова и намеренията не се постигат с груба сила и напориста амбиция, а с кроткото ромолене на реката, чийто ход никой не може да отклони от руслото му. В годината на овцата се материализират онези копнежи и желания, които са докрай изфантазирани и най-вече мощно визуализирани в унисон с гласа на интуицията.
   
  Рак е знакът на семейството, майчинството и децата. 2015-а именно е посветена на тези ценности, които подхранват нуждата ни да пуснем корен, да оставим генетичен отпечатък, да усетим какво е сърцето ти да се разхожда извън теб, да преживеем живота наново...
   
  Меката подхранваща женска енергия на дървената овца ще се отрази по различен начин на представителите на различните зодии.
   
  Wiki-2015-Sheep-Goat-Ram-Zodiac Огнените знаци ще я усетят като леко озаптяваща, охлаждаща страстите и застопоряваща неконтролируемото и спонтанно изразяване на импулсите. Много повече мислене и броене до десет, преди да се реагира и отреже. Годината на овцата ще фокусира вниманието на огнените хора върху общуването и ще ги постави в ситуации, при които ще се налага да поглеждат върху взаимоотношенията си от по-обективен ъгъл, което съвсем не е лесно за тяхната самодоволна природа и убеденост в неизменната им правота.
   
  За Овните приятелствата ще се окажат арена на битки и страдание, които ще ги научат да отстъпват, както и да приемат поражение. Лъвовете ще трябва да упражняват емоционално себеизразяване и да демонстрират автентичен кураж да разберат партньора си, да се поставят в неговите обувки и променят дисбалансирата динамика във взаимоотношенията. Стрелците ще посветят годината си на осъществяване на контакти, на учене и обмен на информация и на развитата си способност да бъдат на правилното място в правилното време.
   
  За земните знаци годината ще бъде под знака на финансовата и материалната сигурност, организацията на ежедневието и професионалните постижения. Козирозите ще полагат огромни усилия, за да въведат паричните си дела в ред и да преразпределят по приоритети финансовите си потоци. Целият им труд ше бъде възнаграден с добри финансови постъпления, които ще бъдат не толкова плод на борби, колкото на ефективна стратегия. Телците най-сетне ще се почувстват признати, ще изкачат онова стъпало, към което отдавна се стремят, ще усетят дългоочакваната дързост да заявят какво искат, какво им се полага и как възнамеряват да променят професионалния си път. Девите ще осъзнаят, че за да могат да са полезни на близките си и да се справят с лекота в ежедневието с всички отговорности и препятствия, трябва преди всичко да се погрижат за себе си, за физическото и психическото си здраве. Една разчупена мисловна ранка и отвореност към алтернативни подходи ще им даде добър тласък в постигането на благоденствие.
   
  Въздушните знаци в годината на овцата се изявяват, забавляват, творят, пътуват и въобще дават пълна свобода и размах на душевните си търсения и стремления. Водолеите слизат леко на земята или по-точно в телата си и отварят сетивата си за всички благини и ласки на простичките удоволствия, в това число храна, танци и почивка. Близнаците учат, пътуват и разширяват хоризонта си и може би се чувстват малко объркани, защото получават световъртеж от всички възможности, които се разкриват пред взора ми, без да могат да изберат и да се ограничат в избора си. Те обаче трябва да разберат, че за да постигнат успех, е нужно да се фокусират и да приемат линейността на времето и пространството на измерението, в което живеем. Везните раждат деца, пускат децата си на свобода, играят с тях, вълнуват се и плачат. Везните раждат и творчески проекти и професионални идеи, но в крайна сметка изпитват искрено удоволствие от цялото това приключение да виждат как нещо излиза из теб и, макар да не ти принадлежи и да заживява свой собствен живот, носи твоя отпечатък.
   
  Green-Sheep За водните знаци годината на овцата е най-кротка, спокойна, прикрита и задкулисна. Тя с лекота резонира на интровертната им природа и няма да поставя несвойствени им изисквания пред тях. Рибите се посвещават на духовните си търсения и все пак са изправени пред предизвикателството да излязат от защитеното ограничаващо пространство на собствени представи и идеи, като ги споделят, като ги извадят от обителта на главите си и ги подложат на реалистичен тест. Раците се учат да споделят - парите си, времето си, пространството си, без да се вкопчват и да влизат в зависимост и обсесии. Те трябва да разберат, че да се пазиш от нараняване и обвързване е същото като да се претопиш в другия безпаметно. Скорпионите ще се въртят около дома и семейството, ще вкусят от удоволствията на кулинарията, докато те са главните действащи лица, а не консуматори; ще се сдобият с имоти, ще сменят жилище, ще се занимават с ремонти и семейни дела. Някои от тях ще купуват детски колички и пелени.
   
  П.П. Годината на овцата се нарича също и година на козата.
  За edna.bg