За нас в днешно време Венера е богинята на любовта и красотата. В рождените карти тя описва връзките - интимни и социални - и ценностите - в най-широкия смисъл на думата - морални, материални, духовни, емоционални...
  Забравили сме обаче, че Венера някога е била много по-цялостен и всеобхватен образ на женската мощ в лицето на Инана, Ищар, Дурга. Тогавашната богиня на любовта е била Велика богиня-майка, от която животът произлизал и при нея се връщал. Великата богиня била не само нежна, гальовна и закриляща, но и опасна, предизвикваща, войнствена, кръвожадна и поглъщаща. Тя владеела всичко под слънцето, целия природен свят, та и долната земя на мъртвите дори. В своята ипостас на индийската богиня Кали с едната си ръка давала живот, с другата го взимала.
  mother-goddess Постепенно човешкото съзнание тръгва по пътя на героя да се отделя от първичния психически бульон на своята Велика прамайка, да се разграничава от общото единение на всичко съществуващо, за да може да се разпознае като център сам в себе си. И така светът ставал все по-фрагментарен, а умът - все по-специализиран. Великата богиня, за да може да бъде понесена в нейното могъщество и съпоставена спрямо новозараждащото се човешко его, което се оформяло като център на съзнавания живот на индивида, трябвало да бъде разпарчетосана между множество свои фасетни образи - и в древногръцката митология тя заживяла като Афродита, Хера, Артемида, Атина, Деметра, Персефона...
  Венера е на трон в Телец и Везни, които управлява. Но именно заради нейната скрита многопластовост и цялостност ми е трудно да си представя, че в някой знак може да бъде в падение или заточение - като в Дева, например. Та в своята най-дълбока същност това е Великата богиня-майка, която познава всички състояния на веществото, защото тя Е веществото, тя Е материята. Тя присъства във всички кътчета на своето природно царство, навсякъде ще се почувства като у дома си и ще благослови качествата на всеки един знак.
  Венера в Дева може би не е толкова помпозна и съблазнителна, колкото е Венера в Лъв, но там тя е близо до земята, елегантна, деликатна и прецизна, с безупречен усет за съотношение и движение във формите и съчетанията. Венера в Дева ще ни носи радостта от жътвата, от изобилието и наградата от положените усилия. Наградата, която е плод на нашия творчески потенциал и спонтанна креативност, извираща от вътрешния ни център, от безусловната ни божественост, която само възвишената страна на Лъва познава истински. Наградата е онова, което ще донесе полза на другите, след като премине Венера в Дева.
  Venus_Verticordia_Dante_Gabriel_Rossetti Венера обаче не бърза да се премести в мекожълтите пшенични полета на Дева. Преди два дни, на 19.07.2015 тя напусна Лъва, ще потопи пръстче в земния знак и на 25.07.2015 ще побърза да обърне своя ход и да се върне в бляскавите селения на Лъва, потъвайки в щедрите обятия на Юпитер. Венера и Юпитер бяха в съвпад в Лъв неотдавна и няма по-щастлива поличба за земните обитатели от тази сватба на двамата благодетели в знака на силата, куража, самочувствието и безусловната вяра в себе си.
  Изглежда, преди да стане готова да дава и да се грижи за другите, тази година Венера има нужда да почерпи още малко плодородие и живителни сокове от обилната светлина на Лъва, където влиза отново на 1 август, стои около 2 седмици в съвпад с Юпитер и Меркурий, после посреща в прегръдката си новолунието в Лъв и накрая, преди да тръгне отново директно на 6 септември, прави съвпад и със своя любим Марс.
  Сякаш Богинята-майка трябва да се погрижи за децата си едно по едно, преди да продължи по своя път нататък; сякаш вечната невеста трябва да погали своите съпрузи и да им вдъхне увереност и сила; сякаш свещената проститутка и пазителка в храма на Богинята трябва да отдаде последна почит на поклонника-странник, като по този начин ще преобърне хода на съдбата му заради онова проглеждане в бездната на очите й, ще преобърне съдбата и на близките му, а така и на целия свят.
  Ретроградната Венера е време, в което е нужно да се завърнем към своята инстинктивна, креативна вътрешна природа, която особено ние жените в забързания ход на ежедневието често изоставяме да виси като парцалена кукла на оградата на страховете ни, издигната срещу риска да бъдем автентични.
  venus in leo Венера е планета на връзките, но преди всичко тя е метафора на връзката със себе си, на вътрешните връзки между различните фрагменти от личността ни, като в целостта на тази наша душевна канава присъстват и парчета, които мразим, от които ни е страх, и които за нищо на света не бихме погледнали. Но те са ни нужни и докато не си ги приберем и не ги изтупаме от праха на игнорирането, няма да се почувстваме обичани. Нужно е да приемем себе си и да ликуваме в уникалността си, както само природата неподправено ликува, само както Богинята го може. Защото никой партньор не може да посее любов там, където сами сме оставили суша.
  През този месец на венерино ретроградие няма как, ще се занимаваме с връзките - вътрешни и външни. То ще постави пред нас някои много важни въпроси, провокиращи идеалистичните и илюзорните ни представи за взаимоотношенията.
  Какво очаквам от брака и партньорството? До каква степен мога да удовлетворя очакванията на другия? Къде е границата на способността ми да правя компромиси? В кой момент абдикирам от себе си и собствените си ценности, когато се стремя да поддържам хармонията на всяка цена? Какво за мен е хармонична връзка? Готов ли съм да се изправя лице в лице с конфликтните звена на нашите взаимоотношения и да се преборя за мира - включително и със себе си? Защо ме е страх да се свържа? Къде саботирам себе си? Убедеността в собствената ми правота искрена ли е или се крия зад инертни и удобни свои убеждения?
  Това е време, в което е нужно да се запитаме и какво ни носи удоволствие? До каква степен сме забравили да живеем тук и сега и да изпитваме наслада от телата си, от мига, от присъствието в себе си и на другия?
  Ще набъбнат занемарявани проблеми във взаимоотношенията. Онова, което е тляло, ще се възпали. Стресът и драмите, които вече са си изчерпали осветляващата функция, а са се превърнали в безплодно циклене, ще ви изцеждат - не че преди не са го правили, но едва сега ще си дадете ясна сметка за това.
  mother_goddess_with_a_baby_in_her_womb_by_tullamore-d618i3k Ще бъде необходимо да се поразровите в корена на вашите проблеми, които отравят страстта, любовта и динамичния баланс между вас.
  Венера в своя образ на управител на Везни е доста социална същност, но в ретроградната й фаза тя ще си извоюва правото на уединение. За да я почетете в себе си, най-доброто, което можете да сторите, е да намерите или да си създадете - буквално или символично - свещено пространство, в което да насочите внимание, любов и светлина към себе си. Докато не достигнете до извора на живота и творчеството изотвътре. И това в никакъв случай не са сладникави препоръки за нежния пол предимно. Всеки мъж носи в себе си женски образ, женска част от психиката, наречена Анима. Чрез връзката с нея той си дава възможност да не закърнее в едностранчив патриархален, ригиден светоглед; да има достъп до своята креативна същност; и да осъществява по-пълноценни емоционални връзки.
  Венера ще ни подтиква да преразгледаме фалшивите, нереалистичните и природно антагонистични стандартни за красота, които питаем и които ни пречат да се почувстваме господари в своя собствен дом - тялото. Най-добре чисто на практическо ежедневно ниво да избягвате хипнотичното трепкане на рекламните блокове и да преминавате към по-смислени занимания, предимно свързани с пребиваване сред природата, където възстановяваме чувството си за неподправеност и естественост.
  Този месец на венерино ретроградие е подарък за всички онези плахи души, които отдавна са захвърлили четката или перото, или кое да е средство на творческа себеизява поради страх от неодобрение и отхвърляне, да се върнат към детските мечти, към онова състояние на творчески захлас, при който създават, играят не поради цел и хъс за постижение, а поради радост от живота, от себе си и от мига.
  A Young Beauty with Flowers in her Hair И да не забравяме, че Венера управлява и ценностите и ресурсите в живота ни. Мнозина ще бъдат провокирани да направят ревизия както на душевните, така и на финансовите чекмеджета. Излишъците, които са застопорена енергия и не циркулират, вероятно ще ни бъдат отнети, за да влязат в обращение и да започнат да раждат. Правилните инвестиции ще дадат плод. А липсите ни ще трябва да бъдат преразгледани така, че да видим ресурс и капацитет в себе си или в житейската ситуация, за които сме били слепи поради страх да поемем отговорност.
  На 14 август новолунието в Лъв е в съвпад с Венера. Нейната ретроградност ни заставя да бъдем честни към себе си и не ни позволява да живеем в повече лъжа. С началото на този нов лунен цикъл връзките ни и взаимоотношенията ни, преди всичко вътрешните и след това с любимия, трябва да преодолеят пагубното въздействие на инерцията и да постигнат едно по-зряло, автентично, осъзнато ниво на проявление.