Съществуват три основни причини, които карат хората да се обърнат към астролог. Някои отиват на такава среща, водени от голо любопитство. Други имат нужда от насоки за развитието и решенията си в ключови житейски сфери като взаимоотношения, кариера, призвание, здраве и т.н. А трети се намират във вихъра на екзистенциална или емоционална криза.
    В най-необлагодетелствана позиция са онези, които ще запишат час при астролог от любопитство. Истината е, че винаги зад невинното любопитство стои скрита мотивация, но в това е проблемът – че е скрита, тоест несъзнавана. Когато не знаеш какво искаш, няма и да го получиш. Някой беше казал: “Ако не знаеш накъде си тръгнал, обикновено отиваш някъде другаде“.
    Невинаги, но и нерядко, зад любопитството се крие тайното очакване да чуеш хвалебствия, да получиш на сребърен поднос “истината“ за собственото си величие в яркия ореол на божествената си съдба и накрая да си тръгнеш с пророчески съвети за следващите стъпки към рая. Няма да бъде изненадващо, ако такъв подход донесе само разочарование. Затова, преди да набереш номера на астролога, отдели време, за да поровиш в себе си и да си дадеш ясна сметка за искрената мотивация, която те води да го направиш.
    Разбира се, съвсем не заклеймявам любопитството. То е една от вратите към себепознанието и е малкият брат на любознателността. Единствено апелирам към това да се опитваме да си даваме сметка какво стои зад него.
    ancient-mesopotamian-technology Колкото по-конкретен е клиентът във формулировките си, толкова повече вътрешна работа е свършил. Колкото по-ясен е в заявката си към астролога, толкова по-голям шанс има да си тръгне с пълна кошница. И не забравяйте да си подготвите рождените данни – дата, точен час и място на раждане – преди да се обадите по телефона, за да си запишете час за астрологична консултация.
    Има и една друга категория ползватели на астрологията – онези, които тестват астролога. Те отиват и мълчат като риби или отговарят едносрично и уклончиво, да не би случайно да пуснат някой жокер за себе си. После впиват изпитателен поглед в очите на астролога и съзаклятнически промълвяват: “Вие ми кажете...“
    Те са толкова нарцистични, самомнителни и втренчени в себе си, че вярват, че на тяхната богоизбрана персона подхожда единствено и само богоравен астролог, който е длъжен да има неограничен достъп до вселенската база данни и да им “познае“. Или не, по-скоро няма на тази земя астролог, който да има познания толкова високи, колкото стои тяхната персона – тя е недостижима, неразгадаема и необозрима и сега ще го докажат! За пореден път...
    astronomer Дълбоко в себе си обаче, такива хора са отчайващо заклещени в хватката на чувство за несигурност и страх от живота, затова имат нужда от всички възможни гаранции, че последният ще бъде разгадан, предначертан и никога няма да се отклони от руслото на ограничените удобни възможности.
    Истината е, че ако отивате при астролог с подобна нагласа, единственото, което ще постигнете, е да създадете енергиен блокаж в психическото пространство между вас двамата, понеже изглежда още живеете в света на детските фантазии и не сте се родили сред зрелите хора, където всеки сам носи отговорността за себе си, и където дори астролозите не са богове. Поради изначалната ви предубеденост и критичния ви филтър не очаквайте да получите кой знае какво.
    Preserving-Dark-Skies-for-Stargazers Ако мотивацията ви за посещението при астролог е насока и по-различен поглед върху вътрешна или външна ситуация, която ви занимава, имате нужда от човек с опит във взаимодействието с хора и с психологически усет, а вие това ще го установите чрез сетивата си още по време на телефонния разговор – изслушва ли ви, отговаря ли с емпатия на въпросите ви относно естеството на услугата. Разбира се, не можете да очаквате отговори на запитвания по вашата рождена карта – нещо, което ще се случи по време на самата сесия.
    Изключително важен критерий в избора на астролог е придържането на последния към етични стандарти, които изискват ясни очертания на астрологичната среща – време, място, заплащане, конфиденциалност, ненамеса. Ако усетите уклончивост по някой от тези параметри, едва ли въпросният астролог е вашият.
    Добрият астролог е длъжен да пази личното достойнство на клиентите си и да не споделя с трети лица информация за тях. Всичко, което се обсъжда в рамките на астрологичната сесия, остава там.
    Astronomes_-_miniature_ottomane_XVIIe Ролята на астролога е да хвърля светлина върху житейската ситуация и наболелите въпроси на клиента, да подскаже за възможни пътища и алтернативи и да остави след това необходимите решения в неговите ръце. Всичко отвъд това е неуместна намеса. Няма етичен и осъзнат астролог на тази планета, който ще започне да диктува на клиентите си какво да сътворяват от животите си. Астрологията не прави избори вместо вас, тя само описва какви са съставките, от които ще замесите уникалното тесто на вашите личност и съдба.
    Ако пък, не дай си боже, астрологът ви каже, че срещу еди-си-каква сума ще развали магия, която ви пречи да постигнете желаното, приемете го като яркочервена предупредителна лампа за лоша практика. Бягайте далече и когато астрологът прилага всякакви тактики, за да ви накара да повярвате, че нещо лошо ще се случи и без тяхната вездесъща намеса няма да можете да го избегнете. Разбира се, астрологът може да види в картата ви, че предстоят предизвикателни времена, както и да очертае възможните посоки на конкретно проявление на тези тенденции заедно със сферите, в които ще се появят напреженията, но в никакъв случай неговата функция не е да ви плаши, да ви прави зависими от себе си и да подценява способността ви сами да определяте хода на живота си.
    И отново казвам – не забравяйте, че астролозите са обикновени хора, специализирали в древното изкуство на астрологията, чрез което могат да ви подкрепят в пътя ви, но не и да го вървят вместо вас. Затова и се пазете от всякакви колеги, които са склонни да ви внушават, че без тяхната помощ, съвет или мнение няма да можете да се справите. Ако не ви погледнат картата, загубени сте. Ще регистрирате, че сте сложили астрологическите патерици под мишниците си, ако не можете да вземете едно свястно решение в живота си без астролога си, нито пък допускате нещо различно от неговото виждане за изборите си.
    astrologer Всяко настойчиво, категорично, дори фанатично мнение за вашата ситуация най-вероятно е проекция на собствените неразрешени проблеми на астролога. Астрологът, който е работил върху себе си, оставя свободно пространство и има доверие в клиента си, неговите мисли, чувства, интуиция. Той няма да се почувства обиден, ако клиентът му не следва интерпретациите му или го прави избирателно. Астролозите, които са склонни да създават зависимост у клиентите си, обикновено са начетени, имат харизма и дар слово, но са и хора, които не толкова следват призванието си по етичен начин да консултират и напътстват другите, колкото несъзнателно хранят комплекса си за власт, помпайки чувството си за собствена значимост и незаменимост.
    Затова отивайте на среща с посланиците на звездите отговорно, бъдете отворени и любознателни, не саботирайте процеса, но и не абдикирайте от себе си и от позицията си на режисьори на собствената си съдба. Вземете каквото можете, но нищо против себе си.