Шепотът на красивата жена се чува по-далеч от рева на лъв.
  Арабска поговорка
     
  С последната ретроградност на Венера лудо се завихри темата за въздействието на планетата в различните й проявления. Дразнещо е, когато дадена астрологична тема стане много гореща, а пък се върти все около едно и също. Така че реших да се гмурна в дълбокото и да видя, дали няма още някоe златно ключе да блесне по къдравото митологично дъно. Когато става дума за цялостното въздействие на дадена планета, добре е да се погледне архетипната енергия, която тя репрезентира. Никак не случайно планетата Венера носи името на богинята Венера, която е по-скорошен еквивалент на гръцката Афродита. Планетата изразява съответно архетипната енергия, въплатена в образа на „най-прекрасната сред богове и хора“ - Богиня на любовта.
  Всеки знае за красотата на Афродита. Всеки знае, че където стъпи никнат нежни хиацинти, хвърчат бели гълъби и ухае подлудяващо. Тя предизвиква любов, вдъхновява, дарява красота... Това добре, но като се зачете човек повечко в нейните митични подвизи, започва да става ясно, че на везната на благодеянията и пакостите на богинята вторите направо удрят първите в земята! Оказва се че ако имаш глупостта да я пренебрегнеш или оскърбиш, ето какво ти се случва според древните:
  - Превръщаш се в проститутка, после в камък. /Дъщерите на Пропуетас Aфродита наказва по този начин, защото са поставили под въпрос божествеността й/
  - Превръщаш се в дърво, макар и дъхаво - миртово дърво, а любимият ти умира. /Mирта била жрица на Афродита. Наказана е така за опита си да „напусне“ богинята, заради любовта на един смъртен/
  - Започваш да смърдиш непоносимо и мъжът ти отива да търси красавици в тракийските земи! Полудяваш от ревност и го убиваш. /Aфродита наказва по този начин жените на Лемнос, които й отказвали дарове/
  - Влюбваш се в бик и раждаш чудовище, което изпояжда сума ти народ. Дъщеря ти отпрашва с врага ти. /Tова се случва с Пасифае, жената на цар Минос, която е отказвала години наред да прави жертви на Афродита/
  - Разкъсан си от собствените си коне. /Глаукус син на Сизиф, не позволявал на конете си да се чифтосват, за да запазят състезателна форма и така обидил богинята. Афродита отговаря също за размножаването на животните./
  - Влюбваш се в мечка. /Полифонта – презирала Афродита и станала жрица на Артемида./
  - Умираш най-безславно. /Kато например Фаун, който проявил неблагодарност към това, че Афродита го направила приказно красив и най-вероятно свой любовник./
  Изглежда, че Афродита е невероятно взискателна по отношение на почит и внимание. Направо ужастявщо зло ще те споходи, ако й го откажеш. И ако ти даде, непремено изисква обратно.
  Ако заговорим за конкурентността, завистта и ревността й , историите не стават по-малко страшни. Например:
  - Историята за ябълката, която най-прекрасният овчар Парис трябва да присъди на най-красивата от трите богини – Атина, Хера или Афродита: A. подкупва младежа с предложение за любовта на най-красивата жена света – Елена и ето ти грандиозната Троянска война с безчетни жертви, за която светът още не спира да говори.
  - Изворът, в който афродитиният син Хермафродит се съединава с нимфата Салмакис, ревнивата богиня омагьосва така, че всеки, попаднал там, се превръща в хермафродит. /една от версиите/
  - Еос и Психе, Афродита наказва с ужасяващи любовни мъки, защото са имали взимане даване с нейни любими мъже, съответно Арес и Ерос.
  Тук искам да вмъкна и не много известния факт, че Афродита е майка на Фобос /страх/ и на Деймос /ужас/. Ужас. Да, но ако се замислиш за мита за раждането на Афродита, за това, че отрязаните от собствения му син гениталии на Уран оплождат морските води и от пяната там се появява най-красивата сред богове и земни... казваш си малко объркано: Ами то така си върви от начало, бащата е далеч на небето и е кастрат, майката e неясно коя. Пяната ли или Нептун (между другото един бог с неизяснена полова ориентация). Така де, много мътна история и в края на краищата, насилието, поражда насилие...
  Да, но тук говорим за богинята на любовта все пак... любов, болка, любов, болка? Сладка болка, отровна сладост? Има едно друго послание според мен в онези на пръв поглед просто жестоки истории. Не може да се отказва респект на богинята. Тя по право принадлежи към дванандестте олимпийци. Числото 12 е свещеното число на Съвършенството и Цялото. То носи енергията на всички предходни числа, също както е дванадесетия знак в зодияка – Риби. Т.e. представлява архетипна анергия, която всеки от нас трябва някога и някак да изрази в името на собствената си цялост и целостта на творението. Ние не можем да окастрим, потиснем определена архетипна енергия, без жестоко да платим за това...Тоест. ако не оставяме достойно място в живота си за любовта, eротиката, красотата, творчеството, насладата, знаете вече – „ставаме на камък, дърво, бием се, миришем лошо, имаме фобии, завладяват ни противоестествени желания, умираме си ужасно и без време“.
  С други думи казано: ние - и мъже и жени, естествено носим Богинята в себе си. Това, което носим естествено, търси израз, чрез това, което правим, мислим, начина ни на живот, това, което сме. Ако ние умишлено или не спрем потока на природната енергия и импулси, се получва дисхармония. Последната е майка на болестта и страданието, а пък Афродита освен всичко друго е майка на Хармония... Трябва ли да кажа още нещо в полза на голямата сила на Венера?
  Писано е, че единствените, които не са подвластни на силата на Афродита, са Атина, Хестия и Артемида. Според Лукиан, също и Музите не могат да бъдат засегнати от нея.
  Свързвам това с идеята, че енергията, която съответните богини изразяват, са Мъдрост, Служба на Висшето цяло и Висшия ред в природата. Т.е. чрез съзнателен отказ от сексуалността (първите две богини са девственици, а третата е богинята на девствениците!) и посвещаване/сублимиране на съответната енергия в посока на висшето благо, божествения закон изразяваме афродитината енергия по друг начин и си осигуряваме защита от нейната мъст. Но и се лишаваме от нейните дарове. Съответно трите богини нямат нито любовен живот (Артемида прави леко несигурно изключение), нито пък блестят с особена красота. С насладата нямат също много общо.
  Но случая с музите най-много ми харесва, защото те са горивото на твореца. Да кажем – творете и ще получите най-доброто от Венера... Да, звучи обнадвждаващо, обаче...
  Изглежда, че ако Венера е силно подчертана в рождения хороскоп (Слънце, Луна, Венера, Асцендент във Везни или Телeц, Венера на ъгъл, акцент върху 2ри и или 7ми домове, стелиум във Везни или Телец), независимо от това дали зачиташ музите, които те посещават или не, ще видиш някой ден и мрачното лице на Венера. Моето наблюдение потвърждава едно юнгианско твърдение, че когато някой почерпи значимо количество енергия от колективното (архетипа) и я изрази/предаде нататък, то непремено този някой плаща по някакъв начин за това (спомнете си какво се случва с Прометей). Някаква загуба, жертва и пр. се случва в живота на този човек за това, че той е откъснал от тялото на бога и го е дал на хората. Този някой е нарушил досега съществуващия баланс в съществуването и определена енергия е станала прекомерна. Необходимо е възстановяване на равновесието, чрез проява на противополжната енергия. Който увеличава светлината - увеличава и сянката!
  Рожденият хороскоп е невероятен указател за това, какви архетипни енергии могат да намерят по-особен израз, чрез личността.
  Искам да дам бърз пример с историите на две невероятно красиви жени с подчертано силно влияние на Венера в хороскопа. В жизнения път и на двете може да се наблюдава влиянието на планетата в нейната най-бляскава и най-ужасна проява. Това, което следва, не е задълбочен анализ. Но връзката с моята тема е ясна.
Роми Шнайдер

Роми Шнайдер

  Слънце и Луна във Везни. Венера на ключова позиция и силно аспектирана. Магнетичната, много красива и крайно талантлива актриса е надарена със слава, международно признание, шикозен начин на живот. Една от най-обичаните красавици в историята на киното.
  Мълвата твърди, че вторият й баща е злоупотребявал с нея физически, което не е доказано. Доказано е обаче, че се възползвал грубо от нейната популярност за разцвета на собствения си бизнес. Роми е надарена с любовтта на един от най-красивите мъже в историята – Aлен Делон, който я изоставя заради друга. Целият свят научава за нейното унижение. Тя опитва да се самоубие. Вторият й съпруг e силно депресивен. Третият също е неверен.
  Роми е бляскава знаменитост, но е силно нещастна в личните си дела, почти през целия си живот. Пристрастена към алкохол и лекарства в последните си години, умира от „разбито сърце“ – инфаркт на 43. С какво ли е заслужила своето наказание? Дали просто като Психе тя не е предизвикала ревността на Афродита/Венера, защото е обявена от хората за неземна красавица?
Рита Хейуърт

Рита Хейуърт

  Слънце, Венера и Меркурий във Везни, Асцендент Телец. Eдна от най-умопомрачителните и съблазнителни красавици на Америка, актрисата Рита Хейуърт е почти въплъщение на Венера. Блестящ поглед, коси и кожа. Прелъстителен глас и походка. Талантлива и енергична. Когато я видиш на екрана, забравяш почти, че там участват и други персонажи. Прекрасна танцьорка. Нейният „стриптийз на една ръкавица“ в „Гилда“, остава в историята, като една от най-изкусителните сцени в историята на ранното кино.
  По свидетелства на някои нейни биографи Рита е била жертва на побоища и инцест от страна на баща си до момента, в който е напуснала рожденото си семейството.
  Рита има пет брака, от които нито един щастлив. Кариерата й приключва ненавреме от това, че се разболява от алцхаймер. Твърди се, че болестта е започнала още на 40. Рита постепено се превръща в камък, така да се каже.
  Умира вследствие на алцхаймерова кома под грижите на дъщеря си на 68-годишна възраст.
  Не съм сигурна, ако тези две красавици живееха в днешно време и разполагаха са възможностите на съвременната психотерапия дали нямаше да са намерили някакъв начин да понесат „даровете“ на Венера... Може би.
  Това, разбира се, са екстремни случаи.
  Но все пак - с Родената от вълните шега не бива. Хубаво е човек да знае къде се намира Венера в рождения му хороскоп. Да знае нейния знак и аспектите, които прави. От там може да се подскаже най-добрият начин, по който той да „поднася своите дарове“ на богинята.
  Но най-общо: вижте си програмата и отделете ден (да кажем петък, който е ден на Венера) за игри, забавления и младежки шеги и закачки. Правете си букли, алаброси и се дръжте несериозно поне за малко. Който може, да рисува, танцува, пее или да си подсвирква с уста. Който не може – също! Чайни церемонии, украсяване на торти и прехласване по човешки и природни красоти също минава... Правете любов, изживявайте любов – по възможност не само в петък. Е, ако няма пък въобще възможност, нарисувайте я тази любов, прошепнете я, изфантазирайте я!
  Но най-вече хванете ли се да мислите, че може да живеете без любов – значи вече викате „лошата Венера“. Почитайте богинята. И всъщност почитайки я, непосредствено ще получите един от нейните най-ценните дарове – Удоволствието. И ако не сте родени съперничещи по красота на Афродита, въобще няма толкова от какво да се притеснявате ;)
  Автор: Ирена Филипова